28 листопада, розпочинається Різдвяний піст. Він триватиме 40 днів та покликаний підготувати християн до одного із найбільших свят – Різдва Христового. У цей період важливо щиро молитися і покаятися у своїх гріхах. А ще – не забувати про добрі справи.
Різдвяний піст, або ж, як кажуть у народі, Пилипівка розпочинається 28 листопада і триватиме до 6 січня. Він покликаний допомогти очистити душу і тіло людини перед величною зимовою подією.
– Оцей час Різдвяного посту – він сам за себе говорить, що він готує нас до святкування Різдва, святкуваення народження нашого Господа Ісуса Христа, – говорить сотрудник Архикатедрального собору Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ отець Роман Дутчак.
Піст – це молитовна та покутна практика. В Українській греко-католицькій церкві є партикулярне право, яке приписує, як саме постити.
– Буде стосуватися цей піст без вживання м’ясних і молочних страв у середу і п’ятницю протягом цілого цього посту. В інші дні, такі як вівторок, і також в четвер чи інші дні, вихідні можна споживати інші страви. Є певні приписи, які ми повинні дотримуватися, старатися не відвідувати весіль, забав, танців і іншого роду святкувань, які би віддаляли нас від оцього величного приготування свята Різдва Христового, – каже отець Роман.
Із 31 грудня на 1 січня піст скасовано, оскільки люди святкуватимуть початок Нового року. Не утримуватись від споживання їжі церква дозволяє дітям до 14 років, старшим особам, яким виповнилось 60, вагітні, важкохворим, подорожуючим, та людям, які харчуються з того, що їм дають. Піст – це не лише утримання від їжі. Його потрібно доповнювати добрими справами.
У цей період важливо покаятись та підійти до святого причастя, по можливості, відвідувати літургії і молитися. Триває Різдвяний піст 40 днів. Це останній піст у році, який готує душу і тіло віруючих до зустрічі Різдва Христового.