Головна суспільство Продукти, які продають на ринках Тернополя, щодня перевіряють

Продукти, які продають на ринках Тернополя, щодня перевіряють

460

Чорниця без радіації і дині з нітратами. Продукти, які продають на ринках Тернополя, щодня перевіряють в обласній державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

Баштанні, переважно з Херсонщини, на центральному ринку Тернополя продають вже кілька тижнів. Продавці наввипередки запевняють: їх товар найсолодший. На колір і смак товариш не всяк, а от якість – вимога незмінна. Перед тим, як товар потрапить на прилавок, його перевіряють в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. З динями, кажуть, цьогоріч, не все чисто.

– Є в нас випадки, підвищений вміст нітратів ми знаходимо в динях. Якщо норма до 90, то ми знаходимо 150, 200 і більше міліграм на кілограм, – розповідає начальник обласної державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Євген Сенчак.

З кавунами ситуація краща. Підвищеної кількості нітратів в них, каже Євген Сенчак, зараз немає. Проте застерігає: сезон тільки починається, ягоди ранні, а значить без препаратів для швидкого росту не обійшлось. Тому медики радять їсти кавуни в помірній кількості, а дітям поки не давати. Взагалі небезпечні для здоров'я продукти на прилавки потрапляти не мали б. Але якщо на ринку це проконтролювати можна, то стихійна торгівля живе за своїми правилами. Тут головна небезпека – молокопродукти і м'ясо. Купувати їх з землі медики не радять.

– Сир, сметана, молоко в таку гарячу пору, при сонці, швидко псується, і коли людина купить, вона може принести додому вже зіпсований продукт. Це саме відноситься і до битої птиці…. При високій температурі кількість мікробних тіл, які знаходяться там, також значно збільшується, – пояснює начальник обласної державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Євген Сенчак.

А от чорниця цьогоріч приємно здивувала, кажуть в лабораторії. Основна небезпека тут – радіонукліди. В минулі роки в ягодах їх часто було забагато. Цьогоріч –  в десяток разів менше від допустимої норми.

– Якщо допустима норма до 500 бекерель на кг, то ми знаходимо від 30 до 80. Вона значно менша допустимої норми, – говорить начальник обласної державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Євген Сенчак.

За якість і платити доводиться відповідно. Зараз літр чорниці – 35 гривень. Кавуни та дині поки тримаються в ціні, але розпал сезону попереду, тому баштанні подешевшають, кажуть продавці.

Коментарі

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here