додому духовність Ікона – це вікно у духовний світ, – о. Петро Пастух

Ікона – це вікно у духовний світ, – о. Петро Пастух

4733

vlcsnap-2016-06-14-17h24m32s183Вікно у духовний світ – саме з такою назвою християни асоціюють ікону. Вона займає особливе місце у житті людини, і є невід’ємною частиною християнської традиції. Без них неможливо уявити інтер’єр храму чи дім людини. Образи завжди займають видне місце і є мальованим словом Божим. А про те, яку саме роль відіграє ікона у житті людини, дізнавалась Марія Губаль.

За переказами, першу ікону написав євангеліст Лука. Саме ж слово «ікона» у перекладі з грецької означає «образ», «зображення». Дозвіл на використання ікон у церковному і суспільному житті офіційно прийняли в 787 р. на VII Вселенському соборі в Нікеї. Перші ікони в Україні були візантійського походження, найстарші, які збереглися до нашого часу, датуються 11-12 століттями. Це були образи писані на дереві, а також викарбувані на камені.

До сьогоднішнього часу розмаїття ікон дуже широке. Існують ікони Святої Трійці, Ісуса Христа, та пов’язаних з ним подій, серед яких виділяються безпосередньо ікони Спасителя і зображення євангельських подій за участю Христа, серед них окремо виділяють “страсні ікони”, ікони Богородичні, ікони святих та ангелів. Та, незважаючи на їх різноманіття, усі вони звернені до людини, і є мальованим словом Божим.

– Ікона – це є мальоване слово Боже. Так, як слово Боже писане, воно відкриває серце людини, є тою правдою, через яку людина доходить до пізнання Бога і самої себе. І через цю правду людина визволяється від гріха і зла, і через Ісуса єднається з Богом, – розповідає сотрудник церкви Пресвятої Трійці (с. Зарваниця) отець Петро Пастух.

Для християн ікона сприймається як святиня. Вона займає чільне місце у храмах, в оселі кожної християнської сім’ї, й загалом у житті людини. Дивлячись на неї, ми підносимо свої молитви до Бога та святих, просимо захисту, здоров’я чи допомоги у наших ділах. Отець Петро каже, що ікона це мальоване слово Боже, яке відіграє особливу роль у житті кожного.

– Ікона є таким вікном у духовний світ. Тобто, людина, яка стоїть перед іконою, ікона допомагає їй відкритися внутрішньо до Бога, до єдності з Богом. Якщо так ми подивимось на ікону, то центр ікони знаходиться завжди не на самій іконі, а на серці людини, яка стоїть перед іконою. Тому, коли людина стає перед іконою молитися, очі Богородиці звернені в серце, і це допомагає людині зустрітися з Богом і побачити себе в правді, – каже отець Петро.

Чимало ікон в Україні і у світі названо чудотворними, адже через них отримували зцілення багато людей. В Україні серед таких можна назвати ікону Божої Матері Зарваницької, Почаївську ікону Богородиці та інші.