додому Головні Які продукти обирають тернополяни під час посту та скільки вони коштують?

Які продукти обирають тернополяни під час посту та скільки вони коштують?

638
Уже протягом двох тижнів триває Великий піст, який допомагає вірянам підготувати тіло та душу до світлого свята Воскресіння Ісуса Христа. У цей період людям радять відмовитися від їжі тваринного походження та натомість харчуватися пісними продуктами. Наша знімальна група вийшла на тернопільський ринок, аби дізнатися, які ж продукти обирають тернополяни під час посту та у скільки коштують.

Під час Великого посту дозволено вживати продукти рослинного походження. А от про яйця, молочні продукти, м’ясо в цей час краще забути. На тернопільському ринку зустрічаємо пана Олега. Його сім’я посту не дотримується, однак дуже полюбляє страви з риби. Її готують вдома у різних форматах – смажену, печену чи фаршировану.

Олег, тернополянин, каже: “Риба короп. Дуже гарно полюбляю. Вона бачу подешевшала на 5 гривень була. Тиждень тому 120, а вже 115. Тому ми беремо купляємо короп, фаршируємо і смакуємо”.

Основна мета посту – зосередження на головних духовних цілях у житті, а також очищенні душі і тіла через самообмеження, зокрема і в харчуванні. Однак існують дні, коли церква дозволяє послаблення. До прикладу, це стосується риби. Під час Великого посту 2024 вірянам дозволено вживати рибу та морепродукти лише тричі. Щодо її вартості на тернопільському ринку, то карасі – від 60 гривень, короп обійдеться від 115 гривень, а от за сома слід буде заплатити – 250 гривень за кілограм.

Тернополяни та гості міста кажуть, що в час посту багато хто змінив свій раціон на користь пісних продуктів. Також віддають перевагу більше фруктам та овочам. Їхня ціна на тернопільському ринку залишається стабільною, кажуть продавці. З’явилась на прилавках також полуниця. Додамо, що Великий піст в цьому році розпочався 18 березня та триватиме до 4 травня. Якими б в цей період не були ваші обмеження, головне, кажуть священослужителі – стежити за своїми думками, аби вони були світлими і чистими.