додому Головні Як дотримуватися посту без шкоди для власного здоров’я?

Як дотримуватися посту без шкоди для власного здоров’я?

420

 У християн східного обряду триває як духовне, так і тілесне приготування до Великодня. Протягом сорока днів віряни відмовляються від споживання м’ясної та молочної їжі. Але тваринні продукти – найбільші постачальники білків, тому різка відмова від такої їжі може призвести до погіршення загального стану організму. Наша Юлія Пацкаль поцікавилась в нутриціологині Людмили Кильби, як постити без шкоди для власного здоров’я.

М’ясо, риба, сири та інші кисломолочні. Саме від такої їжі під час Великого посту відмовляються християни східного обряду. Все для того, аби не лише духовно, але й тілесно очиститися перед Великоднем. Проте раптове виключення цих продуктів з раціону може призвести до дефіциту поживних речовин і погіршення стану організму.

“Якщо ми обмежили, наприклад, тваринні білки, ми не маємо на тарілці білків. Де нашому організму взяти тих білків? А білки відіграють дуже багато функцій в нашому організмі. Це по-перше і будівельна функція, структурна. Всі наші клітинки – ми всі складаємося з білка. Це транспортна функція, транспорт кисню, це захисна функція, наш імунітет”, – розповіла Людмила Кильба.

Тому, аби не нанести шкоди своєму здоров’ю під час Великого посту, важливо звертати увагу на збалансованість дієти та правильний вибір альтернативних джерел білків і поживних речовин.

“Ми маємо слідкувати за тим, щоб в нашій тарілці здорового харчування були присутні білки. Але їх ми можемо замінити продуктами рослинного походження. На тарілці можуть бути замість м’яса, риби, яєць – бобові, квасоля, горох, нут, соя”, – пояснила нутриціологиня.

Включайте у свій раціон також різноманітні овочі, зелень і фрукти. Також цікаві рецепти приготування пісних страв можна знайти в інтернеті.

“Котлетки з нуту пробували? Можна нут зварити, зблендерувати, додати, наприклад, помідори, чи в’ялені, чи сирі, зелень, петрушку, кріп. Зблендерувати. І можна ложечку олійки такої нерафінованої. Також дуже важливо звертати увагу на корисні жири. І робити такі котлетки на сухій сковорідці”, – поділилася з нами рецептом Людмила Кильба.

Після завершення Великого посту важливо пам’ятати про здорове повернення до звичного раціону. Копчені ковбаси та інші сиров’ялені м’ясні продукти містять багато насичених жирів, солі та консервантів, які можуть негативно впливати на шлунково-кишковий тракт та загальний стан організму.

“Треба поступово вводити ці продукти і не навантажувати свій організм. Але якщо ми будемо під час посту заміняти ті ж самі продукти тваринного походження рослинними, наш організм не буде в дефіциті від тих корисних речовин. Тому все буде добре”, – зазначила нутриціологиня.

Пам’ятайте, що налагоджений раціон – ключ до доброго самопочуття і вашого здоров’я.