додому здоров'я Їсти яблука та сушину радять лікарі, аби врятуватись від гіповітамінозу

Їсти яблука та сушину радять лікарі, аби врятуватись від гіповітамінозу

419

Бліда млява шкіра, ясна, що кривавлять, часті застуди з важким і довгим відновленням, загострення хронічних захворювань – все це ознаки весняного гіповітамінозу. Найооптимальніший час для прийому вітамінів – ранок, кажуть медики, адже саме зранку вітаміни найкраще засвоюються. А потрібні вони нам не тільки на початку весни, а й під час стресів, при підвищених фізичних навантаженнях, зміні клімату або звичного харчування.

Нестача вітамінів швидко позначається на здоров'ї. Загальна слабкість і майже постійне бажання спати – найперші ознаки авітамінозу, кажуть фахівці. Далі – застуди і можливі проблеми зі шлунково-кишковим трактом, що супроводжуються гіркотою та металевим присмаком у роті. Позначається гіповітаміноз і на зовнішності. Навесні лікарі радять їсти побільше овочів і фруктів, але притаманних нашому регіону.

– Це наші яблука, якщо вони ще є, якщо нема, то сушеня наша може бути – чи це яблука, чи груші, чи сливи, хто що заготовив чи може собі придбати. Це наші овочі, такі як морква, пастернак, селера, петрушка, та ж сама картопля, їх завжди можна вживати до свіжого урожаю і вони будуть так само мати, можливо, меншу кількість вітамінів, але якщо ми будем їх регулярно споживати, а не лише м'ясо, то людина буде мати від цього користь. Знову ж таки каші – гречана каша, вівсяна каша, вони повинні бути постійно в нашому раціоні і це будуть вітаміни, які нам необхідні, це вітамін А, вітамін В, і саме головне, що це необхідні амінокислоти, білки, вони будуть в нашому раціоні, – розповіла завідувач відділення КУТОР "Центр здоров'я" Галина Зот.

Можна вживати і вітаміни у таблетках, однак тільки за рекомендацією лікаря, каже Галина Зот. Щодня бажано їсти оливкову, соняшникову, кунжутну або кукурудзяну олію, адже вони містять необхідні для організму рослинні жири, що набагато корисніші, ніж тваринні, наголошують медики. І додають – головне з вітамінами не переборщити, поповнювати організм ними в міру і комплексно і назавжди забути про шкідливу їжу.

– Це жирні продукти, смажені продукти, копченості, маринади, майонези, кетчупи, алкоголь, куріння – це все шкодить нашому організму і руйнує наш організм. І побільше старатися вживати води, яка складає наш організм, – каже Галина Зот.