додому Новини Добре почуватися у літню спеку може допомогти морозиво

Добре почуватися у літню спеку може допомогти морозиво

1879

Добре почуватися у літню спеку може допомогти морозиво. Воно має охолоджуючий вплив на організм людини і чимале різноманіття смаків. 

Один із найпопулярніших десертів літа – морозиво. Ми знаємо його усяким: шоколадним, рожевим, блакитним, зеленим із різними добавками: горіхами, кокосовою чи шоколадною стружкою, карамелю. У літню пору його купують не тільки для того, аби насолодитися цим десертом, але й охолодити свій організм. Саме через свої такі потрібні улітку охолоджувальні властивості морозиво любить багато людей у всьому світі. Та з’явився цей десерт давно, ще легендарний лікар Гіппократ радив їсти «заморожений крем». За часів полководця Олександра Македонського морозиво мало трішки інший вигляд:  це були охолоджені фрукти з дрібно наструганим солодким льодом, лід підсолоджували медом, робили і охолоджені сиропи, соки, відвари, фруктовий сік.

Проте і ці рецепти морозива не є найдавнішими. За оповідями вперше морозиво з’явилося на Далекому Сході ще за тисячу років до нашої ери. Саме із Китаю купець Марко Поло у 18 столітті привіз в Іспанію секрет виготовлення фруктового морозива. Саме тоді з’явилася назва “морозиво” і поширилася на всю Європу. Та все ж рецепт сучасного смаколика із молока та вершків винайшов кухар одного із французьких королів. Морозиво було таким особливим десертом, що його рецепти зберігали у страшній таємниці і навколо них було багато інтриг та скандалів. Серед аристократів були дуже важливо мати свого особистого кухаря, який умів готувати морозиво. Ситуація із битвами за рецепти змінилася із приходом у Францію королеви Катерини Медічі. Тоді рецепт морозива став державною таємницею і його розголошення суворо каралося.В середині 17 століття з’явилося ванільне морозиво. Після цього почали з’являтися все нові сорти десерту. І вже через 100 років у кафе “Прокоп” в Парижі пропонували понад вісімдесят сортів смаколика.  У домашніх умовах стало можливим готувати морозиво завдяки створенню у 19 столітті  ручної мішалки для морозива. Епоха повсюдного виробництва морозива відбулася на початку 20 століття із винайденням промислового охолоджувача для морозива. Спочатку морозиво продавали у блюдцях і на вагу. Паперові склянки і вафельні ріжки з’явилися у 19 столітті.

Використовувати вафельний ріжок для морозива стали на початку 20 століття. Морозиво було улюбленим десертом німецького поета Йоганна Гете, короля Людовіка чотирнадцятого, полководця Наполеона.  Тепер існує безліч сортів та видів морозива, із різними додатками та у різній подачі. З кожним разом змінюється приготування та смаки морозива, не зміне одне, його популярність.