Серед постійної зайнятості сучасна жінка втрачає дуже важливе: час на себе. Всі ми, звісно ж, знаємо про важливість здорового харчування. Але знати і практикувати – різні речі. Між роботою, домашніми справами, сімейними обов’язками іноді жінка не встигає навіть просто перекусити. Вже не кажучи про те, щоб думати про баланс різних груп продуктів на тарілці. Ми поспілкувалися із нутриціологинею Лілією Расевич, запитали її, що потрібно їсти, щоб добре себе почувати, мати енергію та сили на щодень.
В останні роки постійний стрес є супутником українців. З’являється хронічна втома, поганий настрій, проблеми з концентрацією уваги. Люди не мають можливості повністю відновитися, бо триває війна, а це постійна напруга для психіки. До того ж, стрес часто заїдають, і ця їжа далеко не збалансована чи корисна.
Дбати про себе та своє харчування – це означає також і дбати про свою сім’ю, і про країну, і про майбутнє своїх дітей. Тому слід працювати над найпершою запорукою доброго самопочуття – здоровими харчовими звичками.
“Харчові звички – це навик. Це про вміння їсти і вибирати хорошу якісну їжу, і разом з тим не ділити її на “хорошу” і погану”. Тільки після здобуття цього навику їжа стає нам другом, а організм починає якісно її засвоювати. Також це про регулярність і системність, адже тільки при чітко сформованому режимі харчування ми будемо отримувати бажаний результат і хороше самопочуття. Можна привести в приклад тренування у спортзалі. Ви купуєте абонемент і в вас зразу з’являється певна відповідальність, стимул ходити і працювати над результатом. Тут така ж ситуація, але вже не купуєте абонемент, а платите власним здоров’ям”, – розповідає .
Завдяки правильній культурі їжі можна почуватися не тільки сито, але й підтримувати енергію і покращувати настрій. Крім того, збалансоване харчування може допомогти запобігти розвитку численних захворювань – серцево-судинних, діабету, ожиріння, і навіть психологічних проблем.
Кава чи енергетичні напої створюють ефект бадьорості, але не допомагають відновитися. Якщо треба швидко поїсти і далі йти працювати, є продукти, які здатні швидко поповнити енергетичні запаси нашого організму. Вони корисні, смачні і додають відчуття ситості на тривалий час.
У статті пропонуємо вам підбірку продуктів, яка схвалена нутриціологом. Пам’ятайте, що немає суперкорисних продуктів, які ви будете споживати і одразу будете здоровими. Тому що головне – це різноманітність та збалансованість. Кожен продукт, звісно ж, має свої унікальні корисні властивості та може бути частиною здорового раціону. І разом з тим, демонізувати їжу також не варто. Нутриціологи радять: хочете з’їсти шоколадку – з’їжте, але не замість перекусу, а як його частину.
Що треба їсти, щоб швидко відновити сили та енергію
-
- Гарбузове насіння. Це справжній суперфуд для нашого організму. Цей продукт містить білки, поліненасичені кислоти омега-3, вітаміни групи В, мідь, марганець, залізо та фосфор. Тому достатньо жменьки гарбузового насіння, щоб збадьоритися та відновити енергію.
- Авокадо. Ще один суперпродукт, який за рахунок вмісту білків та поліненасичених жирних кислот заряджає наш організм силами та енергією на тривалий проміжок часу. Тому фрукт досить корисний для тих, хто страждає на відчуття хронічної втоми та анемію.
- Банани. Фрукти багаті на вітаміни, мінерали, клітковину та вуглеводи, які здатні забезпечити наш організм достатньою кількістю енергії. Лікарі рекомендують вживати банани щодня тим, хто має постійні фізичні навантаження чи тренування.
- Жирна морська риба. Зокрема, це всі види лососевої риби, скумбрія та оселедець, які багаті на жирні кислоти омега-3. Жирну рибу варто їсти не менше трьох разів на тиждень. Цього буде достатньо, щоб забезпечити організм корисним макроелементами, які дають сили та відновлюють енергію.
- Горіхи. Це ще один суперфуд, який повинен бути завжди під рукою, щоб швидко відновити сили тіла та розуму. Це можуть бути волоські горіхи, мигдаль, арахіс тощо.
- Темний шоколад. Чорний шоколад містить теобромін – сполуку, що забезпечує наш організм енергією. Але слід пам’ятати, що він досить калорійний.
- Яйця. Зокрема білок, який містить в собі вітаміни групи В, що відновлюють сили організму та активують роботу нашого мозку.
- Бобові. Квасоля багата поживними речовинами і є джерелом природної енергії.Незважаючи на те, що існують сотні видів бобів, їх поживні склади дуже схожі.Вони є багатим джерелом вуглеводів, клітковини і білка. Боби перетравлюються повільно, що допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові і дає вам стабільну енергію.Чорна квасоля і чорноокий горох містять багато фолієвої кислоти, заліза і магнію, які беруть участь у виробництві енергії.
- Зелений чай. Як і кава, зелений чай містить кофеїн, який підвищує рівень енергії. Однак зелений чай пом’якшує ефект кофеїну і дає більш плавний приплив енергії. Крім того, зелений чай може бути хорошим підсилювачем енергії при фізичній активності, оскільки він знижує стомлюваність за рахунок збільшення розщеплення жиру і вивільнення гормону норадреналіну.
- Яблука. Завдяки багатому вмісту натурального цукру і клітковини, яблука можуть забезпечувати повільне і тривале вивільнення енергії. Рекомендується їсти яблука разом із шкіркою, бо в ній також міститься клітковина.
“Як правило, люди гіперболізують словосполучення “здорове раціональне харчування” кажучи, що це дуже дорого і не кожному під силу. А насправді це поєднання простих продуктів, лише потрібно розуміти як їх комбінувати, в яких об’ємах їсти і в який час. Дуже часто тезою про “дуже дорого” люди виправдовують свою неохоту, адже завжди простіше з’їсти абищо, ніж спланувтаи свій прийом їжі, вибрати продукти, оцінити їх склад. Але потрібно врахувати, що тільки завдяки цьому ваш організм буде довше зберігатись в “робочому стані” та забезпечувати хороше самопочуття”, – зазначила Лілія Расевич.
Загалом, важливо розуміти, що збалансоване харчування є ключем до збереження енергії та здоров’я. Обираючи правильні продукти харчування, ми можемо забезпечити нашому організму необхідні ресурси для ефективної роботи і підтримки активного способу життя.