додому духовність Чудотворна ікона у Зарваниці збирає щороку сотні прочан

Чудотворна ікона у Зарваниці збирає щороку сотні прочан

782

Щороку до однієї з найдавніших чудотворних ікон України – ікони Зарваницької Матері Божої приступають сотні прочан з різних куточків України та закордону. Під час більшовицьких гонінь на греко-католицьку церкву ікону переховували в себе мешканці Зарваниці. Аби зберегти святиню, не раз замуровували її у стінах будинків. Лише з 1988 року вона повернулася на своє звичайне місце – до парафіяльного храму Пресвятої Трійці.

Чудотворна ікона Зарваницької Матері Божої – одна з найдавніших в Україні. Перед її престолом у церкві Пресвятої Трійці прочани навколішки просять ласки і порятунку. А Зарваницька Божа Матір зосередженим, спокійним поглядом, тримаючи у лівій руці маленького Ісуса, випромінює тепло добра і милосердя, зворушує ніжністю та людяністю і творить чудеса.

– Свідченням цих чудес є так звані воти, які ми можемо побачити,що вони зберігаються і знаходяться біля чудотворної ікони. У давній традиції було таке, що люди замовляли зображення тих частин тіла, які оздоровилися. Тому внизу біля ікони ми зможемо побачити тільки невелику кількість тих речей, які були віднайдені. Бо дуже багато вотів втратили, – розповів отець Володимир.

Чудотворна ікона Матері Божої Зарваницької, каже отець Володимир не лише зціляє, а й навертає до Бога чимало людей.

– Люди були свідками того, як чоловік підійшов до чудотворної ікони почав сильно плакати, підійшов до священика взяв його за руку і так по-простому, цілує руку і каже: "Отче, я Вам дуже дякую,я не знаю, яка ця ікона є для Вас, але для мене це ікона мого спасіння, мого навернення. Я відчув натхнення віри". Чомусь люди завжди цікавляться чи стається чудо з оздоровлення, але і чуда такого наверенення і то є дуже цінно, – каже отець Володимир.

Мало хто знає, що Зарваниця славиться не лише чудотворною іконою Матері Божої, а й чудотворною іконою Христа Розп'ятого. В 1740 році її вмістили в головному престолі храму в Зарваниці. Під час пожежі 1754 року церква згоріла, але ікона залишилася неушкодженною. Потім Її урочисто перенесли в новозбудовану муровану церкву Пресвятої Трійці. Однак, в час переслідування української греко-католицької церкви ікона Розп’ятого Ісуса зникла. Цього року за допомогою отця Мітрата Романа в Зарваницю з Канади привезли замовлену ним ікону, яка є наближеною до чудотворної ікони Христа Розп'ятого.