Ані яблучка, ані городини, а тим більше м'яса чи молока зі стихійних ринків у спеку, інакше отруєння гарантоване, застерігають медики. У посиленому режимі працюють у спеку і фахівці обласної Державної лабораторії ветсанекспертизи, адже те, що допущено до продажу на ринку вранці, вже за добу може становити небезпеку для здоров'я. Тому на центральному ринку Тернополя деякі продукти, що відкрито продаються не з холодильних вітрин, можуть перевіряти і кілька разів на день.
У м'ясному павільйоні сьогодні близько одинадцятої краму і продавців не бракувало. Покупців менше, як перед святами, та все ж вони є. М'ясо на вибір – одразу на столах.
Стефанія, продавець м'яса: "- Нє, воно тільки день стоїть з ранку до вечора, до 3 години, а так – тільки в холодильнику. – Покупці вранці ходять? – Більше рано".
Так і треба робити, кажуть у лабораторії вет-санекспертизи: у спеку м'ясо слід купувати якомога раніше, поки воно не зігрілось після холодильника, а ще дивитись, чи є на ньому відповідне клеймо. Купувати м'ясо під кінець дня фахівці не радять, бо м'ясний відділ тернопільського центрального ринку холодильними вітринами не обладнаний.
Наталія Остапів, заступник начальника обласної Державної лабораторії ветсанекспертизи: "Інші ринки – є холодильні прилавки, а наш ринок сторого планування, і в нас є тільки холодильники великі для перетримки, тобто м'ясо, яке за день не продалося, воно перетримується в нас на другий день, але протягом дня м'ясо лежить на прилавку без охолодження, тому просьба – купляти тільки зранку".
Небезпеки купити вчорашнє м'ясо, що переночувало в холодильнику, та вже неякісне, на центральному ринку Тернополя нема, запевняють працівники лабораторії.
Наталія Остапів, заступник начальника обласної Державної лабораторії ветсанекспертизи: "Зранку воно проходить повторну санветекспертизу. Якщо воно проходить – воно допускається, якщо не проходить сан-ветекспертизу – воно не допускається до продажі. – Тобто отруїтися м'ясом з ринку неможливо? -Якщо м'ясо пройшло сан-ветекспертизу нашу, я думаю, що ні. Якщо людина себе оберігає: повна термічна обробка, швиденько донесли додому, а не носять в кульку по пару годин, тоді можуть бути убезпечені".
Без холодильних вітрин в окремому павільйоні Центрального ринку Тернополя торгують і молочними продуктами.
Ірина, покупець: "- Бачу, сир брали. Спека на вулиці. Тут все отак зверху на прилавку. – Не страшно? – Не страшно, тому що я в цеї пані вже купую років 15. І я дуже є задоволена. Ще жодного разу не було, щоб щось погане мені попало. Так що я довіряю їй повністю".
Напарник пані Люби по торгівлі сиром та сметаною пан Микола розповідає, що крім довіри постійних покупців, найкращий контролер безпеки молочної продукції у спеку – совість та лабораторія держветсанекспертизи.
Микола, продавець молочної продукції: "В нас є камера. Ми ставимо і на день, і на ніч ставимо. Треба- пішов узяв. Камера добре холодить. – Як часто перевіряють? – Щодня. Зранку якщо не провірять, то до роботи не допускають. Лабораторя перевіряє, виписують аналіз. Все, як має бути, тоді допускають нас до роботи. – Талон за сьогодні маєте вже? – Є. Шосте число. Сир, сметана".
Наталія Остапів, заступник начальника обласної Державної лабораторії ветсанекспертизи: "Що стосується молочної продукції, молоко обов'язково кип'ятити, не купувати в пластиковій тарі, сир, сметана – також в першій половині дня, ранесенько брати, тому що воно все лежить, температура – воно все гріється, і якщо купили, швиденько додому, в холодильник, не носити з собою. Самого себе оберігати".
Із холодильної вітрини Центрального ринку Тернополя Ірина купує ковбасу. Не так давно цей покупець приїхала з-за кордону і зізнається: перші два тижні в Україні небезпечним їй видавалось усе.
Іра, покупець: "-Страшно спочатку все їсти на Україні. – А зараз вже призвичаїлися і вже наче і нічого? – Так. Дихаємо українським повітрям, їмо українські продукти. – Якісь заходи безпеки вживали додаткові? – Додаткові – ні".
Нове холодильне обладнання вітрин центрального ринку Тернополя збоїв не дає, запевняють продавці. І хоч покупців у них зараз не густо, у спеку безпеку того, чим торгують, гарантують.
Дмитро, продавець: "Менше, бо тому що зараз всі віддихають на морях, трошки на озерах наших тернопільських, трошки по лісах. Беруть м'ясо сере на шашлик, а таке, щоб ковбасу, масло, сир, то так трошки. – Наші холодильники працюють дуже відмінно. Вони все поміняли, зробили нову технологію. І в залі прохолодніше, і холодильники працюють".
Доки триватиме спека, фіхівці обласної Державної лабораторії ветсанекспертизи у контролі якості продукції розслаблятись не збираються. Обачиними мають бути і покупці.
Наталія Остапів, заступник начальника обласної Державної лабораторії ветсанекспертизи: "Звичайно, контроль йде посилений. Основна вимога до покупців: якщо є потреба в якихось продуктах, купляйте їх в першій половині дня, тобто чим раніше, тим краще".