додому Новини Час саджати картоплю – на сільських городах, присадибних ділянках і дачах кипить...

Час саджати картоплю – на сільських городах, присадибних ділянках і дачах кипить робота

916

vlcsnap-2016-04-19-17h28m47s247Час саджати картоплю. На сільських городах, присадибних ділянках і дачах кипить робота.  Картопля є однією з найпоширеніших традиційних культур на наших городах, її називають другим хлібом. Україна перебуває на третьому місці у світі за масштабом споживання картоплі на душу населення, поступаючись у цьому лише Білорусі  та Киргизстану. В Україні науково обґрунтована норма споживання картоплі становить 124 кг на особу в рік, коли в ЄС лише 81. Її вирощують багато, але  добрих результатів добиваються далеко не всі. Фахівці з досвідом запевняють: на те є ряд причин.

Володимир Коваль – аграрій зі стажем. Його фермерське господарство спеціалізується на вирощуванні не лише зернових культур, а й елітного насіння картоплі. Тут добре знають про особливості кожного із 15 вирощуваних сортів культури. Бульби готують до посіву, обробляють, спушують ґрунт (картопля – культура “пухких” ґрунтів), дотримуються відстані. Правил чимало. А ще, каже фермер, у цій нехитрій справі багато залежить від погоди. Картопля досить вимоглива до вологи.

– Прошлий рік дощів не було і ми втратили половину урожаю картоплі. Так в середнього картопля дає 4, 5-6 тонн з гектара. Нормально так, – розказує фермер з Гусятинщини Володимир Коваль.

Ті, хто знаються на вирощуванні картоплі, дотримуються ще одного правила. Повертати картоплю на одне і те ж поле слід не раніше, ніж через 4 роки. Це необхідний прийом для очищення ґрунту від збудників хвороб і запобігання нагромадженню шкідників. А ще один сорт картоплі можна вирощувати на городі упродовж трьох років. Потім бажано садити інший, щоб запобігти виродженню.

– Ви буде робити все те, що ви робите для першої репродукції, а будете мати результат набагато менший. Ну 20 будете мати, але 50 -ні, тому що картоплю садити в одне і те саме місце, то всі ті хвороби збираються в ґрунті, воно передається і тоді картопля сама вироджується, – каже фермер з Гусятинщини Володимир Коваль.

Добру картоплю люблять і шкідники, тому у процесі вирощування доводиться з ними боротись. Є генномодифіковані сорти. Їх шкідники не їдять, але у господарстві від вирощування такої картоплі відмовились, бо, каже Володимир Коваль, для людей – як для себе. Про інші секрети урожайної картоплі дивіться у програмі Галини Мацейків “Сільський календар, яка вийде на каналі TV-4 у неділю, 24 квітня о 14-ій.