додому Новини 10 фактів про автоцивілку для водіїв у 2023 році

10 фактів про автоцивілку для водіїв у 2023 році

328

Поліс ОСАГО є обов’язковим видом страхування в Україні. Документ є важливим і необхідним елементом для кожного автовласника, який дозволяє зменшити фінансовий ризик при виникненні дорожньо-транспортної пригоди.

Ось деякі факти про поліс ОСАГО онлайн:

  1. Страховка авто стала обов’язковою для всіх водіїв в Україні з 2004 року.
  2. Згідно з законодавством України, автовласники повинні купити страховку на авто не пізніше, ніж за 10 днів до початку експлуатації транспортного засобу.
  3. Поліс покриває шкоду, заподіяну третій особі внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яку спричинив власник або водій автомобіля.
  4. Вартість ОСЦПВ залежить від ряду факторів, включаючи тип транспортного засобу, його місцезнаходження, стаж водія, кількість страхових виплат за попередні роки та ін.
  5. У разі дорожньо-транспортної пригоди, спричиненої власником або водієм автомобіля, страхова компанія відшкодовує збитки, заподіяні третій особі, які включають у себе витрати на лікування, компенсацію за втрату працездатності та інші.
  6. У разі порушення правил дорожнього руху водій може бути позбавлений виплати страхової компенсації.
  7. Поліс ОСАГО онлайн не покриває збитки, заподіяні самому власнику автомобіля, тому водії можуть додатково страхувати свій транспортний засіб від крадіжки, пожежі та інших ризиків.
  8. Страховка ОСЦПВ є дійсною на території всієї України, а також в країнах, з якими Україна має укладені міжнародні договори про взаємне визнання полісів.
  9. У разі, якщо власник автомобіля бажає продати свій транспортний засіб, він повинен передати покупцеві дійсний поліс ОСАГО, або розірвати договір страхування та повернути частину сплачених коштів.
  10. Страхові компанії зобов’язані повідомляти Державну автомобільну інспекцію про транспортні засоби, страхові договори яких були розірвані або не продовжені, що дає можливість встановити наявність дійсного поліса ОСАГО на кожен автомобіль.

Треба зазначити, що Законодавство України передбачає відповідальність за недотримання вимог щодо придбання та наявності дійсного поліса ОСАГО. У разі виявлення порушення цих вимог власник може бути оштрафований, а також позбавлений права керувати транспортним засобом. 

Які зміни чекають водіїв-власників ОСЦПВ

У законопроєкті пропонують встановити адміністративну відповідальність за невиконання вимог законодавства щодо обов’язкового страхування цивільноправової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Таким чином, планується збільшити суму штрафів за відсутність автоцивілки: на сьогодні штраф становить від 420 до 850 гривень.

Щоб не отримати штраф за відсутність поліса, ви можете купити ОСАГО на сайті Finance.ua.