додому культура Мітингом-реквіємом відзначили у Тернополі 68-му річницю Дня Перемоги

Мітингом-реквіємом відзначили у Тернополі 68-му річницю Дня Перемоги

665

Мітингом-реквіємом відзначили 68 річницю Дня Перемоги. Заходи переросли у конфлікт політичних сил, ситуацію спробувала врегулювати міліція

Від мирного покладання квітів до силового протистояння політичних опонентів. Таким у Тернополі видався День перемоги. О 10 годині влада і громадськість міста та області з нагоди 68-ї річниці закінченння Другої світової війни чи Великої вітчизняної, оскільки в Україні її досі називають по різному, в Старому парку провели мітинг-реквієм. Самих же учасників чи свідків другої світової війни прийшло обмаль. Більшість крісел, поставлених для ветеранів цього 9 травня пустували. Ті що прийшли – пригадують цей день і вважають його чи не найголовнішим святом у житті.

Йосип Мальчевський, очевидець Великої вітчизняної війни: "Мені було 14 років. Як була перемога то в нас не було ні радіо ні телефонів, нічого на хуторі там де ми жили. А їздив  чоловік верхом на коні і кричав "Перемога! Перемога! Перемога"

Пам'ять тих, хто здобував перемогу, в Тернополі вшанували спільною молитвою, хвилиною мовчання та покладанням квітів до пагорбу Слави.

Валентин Хоптян, голова Тернопільської облдержадміністрації: "Це дійсно день миру, це повинно, як сказав Президент, повинно бути днем злагоди в нашому суспільстві, Ми маємо сьогодні Україну, Україна. Вона відбулася і тому що ми перемогли і в 45 році".

Сергій Таррашевський, виконувач обов'язків голови Тернопільської обласної ради: "Сьогодні ми вшановуємо пам'ять тих бійців які вибороли цю перемогу і молимося за душі усибших, міліони людей як з одного так і з іншого боку, і просимо в Господа мирного неба над головою.

Все ж подальші події у Старому парку мирними не назвеш. Причина – поява опівдні, представників Комуністичної партії України, які прихопили із собою червоні знамена. В свою чергу вранці міська рада Тернополя на позачерговій сесії прийняла постанову про заборону використання в місті нацистської та радянської символіки. Крім того троє народних депутатів від ВО "Свобода" біля підніжжя Пагорбу Слави, на щляху у колони комуністів влаштували офіційну відкриту зустріч із громадянами.

Олег Сиротюк, народний депутат України: "Ми тут є в тому числі і для того щоб червоні прапори, які в кожного українця асоціюються з смертями, з голодоморами, з геноцидами з вбивствами українців за те що вони говорили українською мовою, ходили в українській вишиванці, ми не хочем щоб на цій землі піднімалися ці криваві червоні шмати".

Комуністи ж згорнути червоні знамена відмовилися. Сотні правоохоронців, серед них і бійці "Беркуту" зорганізувалася і охопили колону представників компартії живим захисним кільцем. Тут, повідомили правоохоронці, вони керувалися постановою Тернопільського окружного суду, який цього ж дня скасував рішення міської ради про заборону радянської символіки.

Василь Облещук, заступник начальника УМВСУ в Тернопільській області: "Розглянувши клопотання прокурора міста Тернополя про забезпечення позову за позивною заявою прокурора міста Тернополя до Тернопільскої міської ради про визнання незаконним та скасування рішення 32 сесії Тернопільської міської ради шостого скликання номер 6, ПК 031 від 9,05,13 про заборону розміщення радянської та нацистської символіки в місті Тернополі".

Олексій Кайда, народний депутат України: "Не було оригіналу, не було навіть копії рішення а суд вже прийняв рішення на що я, як народний депутат вже зареєстрував в прокуратурі подання на дії судді, який ухвалив незаконне рішення, тобто, ще рішення нема, а суд вже його опротестував".

Леонід Бицюра, заступник міського голови Тернополя: "Якщо можна я вже не тільки звертаюся до вас, а я звертаюся до всіх представників міліції, спецпідрозділів і так далі. Ваші дії будуть кваліфікуватись як перешкоджання діяльності державних діячів, а саме народних депутатів. Відповідно до статті 344 Кримінального кодексу України такі дії несуть за собою відповідальність аж до позбавлення волі до двох років".

Зрештою правоохоронці отримали наказ провести колону комуністів до пагорбу Слави, не вимагаючи у них згорнути червоні прапори.  

Врешті комуністи таки дійшли і поклали квіти, як і планували. Конфлік сторін тривав до 14 години, коли представники мітингу згорнули свої знамена, дійшли до своїх автобусів і поїхали. На цьому, принаймі сьогодні, конфлікт завершився.

Василь Облещук, заступник начальника УМВСУ в Тернопільській області: "З метою уникнення будь яких протистоянь ми вимушені були працювати тільки ліктями, щоб не допустити порушення громадського порядку. Фактично захід відбувся. З ветеранів ніхто не постраждав".