додому Новини Україна з 1 січня 2013 року українці платитимуть податок на нерухоме майно

Україна з 1 січня 2013 року українці платитимуть податок на нерухоме майно

608

 

З 1 січня 2013 року в Україні запроваджується податок на нерухоме майно. Платити за житлову нерухомість будуть як фізичні, так і юридичні особи, а також нерезиденти, тобто негромадяни України, які мають тут нерухомість. Оподатковуватись буде лише житлова площа. Уникнути таких витрат зможуть власники квартир, площа яких не перевищує 120 квадратних метрів, та житлових будинків до 250 квадратних метрів. Також не оподатковується садовий та дачний будинок, нерухомість, що належить багатодітним і прийомним сім’ям, які виховують трьох та більше дітей.

Житлова нерухомість оподатковується відповідно до ставки податку, яку встановлюватиме сільська, селищна або міська ради. Для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 квадратних метрів та житлових будинків 500 квадратних метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2013 року. Якщо ж площа квартири більша, ніж 240 квадратних метрів, а приватного будинку понад 500 квадратних метрів, ставка податку буде 2,7% за 1 метр квадратний.

– У разі, коли житлова нерухомість перебуває у спільній власності кількох осіб, платником податку буде кожен з них за свою частку. Не підлягатимуть оподаткуванню об'єкти житлової нерухомості, у власності держави або територіальних громадах (їх спільній власності), розташовані в зонах відчуження та безумовного обов’язкового відселення; є будівлею дитячих будинків сімейного типу; гуртожитки, садовий або дачний будинок, будинок, який належить багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю, – розказує заступник начальника Тернопільсьткої об'єднаної ДПІ Василь Кравець.

До 1 липня звітного року податкова служба надсилатиме платникам податкове повідомлення-рішення про суму податку на нерухомість. Якщо виникатимуть питання, люди можуть звертатися до податкової для звірки даних. Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подають до податкової відповідну декларацію. Платники сплачують податок впродовж 60 днів із дня вручення податкового повідомлення.

– Оскільки податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки набирає чинності з першого січня 2013 року, то органи державної реєстрації прав на нерухоме майно, а також органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, зобов'язані до 15 квітня року, в якому набрала чинності ця стаття, а в наступні роки щоквартально, у 15-денний строук після закінчення податкового кварталу подавати органам податкової служби відомості, необхідні для рорзрахунку податку за місцем розташування такого об'єкта неруховмого майна. Станом на 1 число відповідного кварталу. Служба державної реєстрації прав на нерухоме майно повинна розпочати свою діяльність з 1.01.2013, – каже Василь Кравець.

Власники магазинів, підприємств та організацій податку сплачувати не будуть. Відповідно до нововведення, оподатковуватись буде лише житлова площа.