додому суспільство Коровай вагою 1560 кілограмів спекли на Тернопільщині

Коровай вагою 1560 кілограмів спекли на Тернопільщині

884

Рекордний коровай, вагою 1 тонна 560 кілограмів, спекли на Тернопільщині. Він став символом завершення хліборобського року та багатого урожаю. Коровай презентували сьогодні на Театральному майдані Тернополя. Привід для свята – День працівників сільського господарства, який в Україні щороку відзначають у третю неділю листопада.

Подивитись на коровай-рекордсмен на Театральну площу Тернополя людей прийшло чимало. 5-ярусний красень, прибраний квітами, милував око перехожих і не зупинитись біля нього люди просто не могли. Випікали коровай за старовинним українським рецептом. На його виготовлення використали 1050 кілограмів борошна, 2080 яєць, 210 кілограмів цукру, 20 кілограмів солі, 370 кілограмів молока, 90 кілограмів маргарину та 46 кілограмів дріжджів. Мети досягнути вдалось.
 
– Диплом Книги рекордів України. Ним нагороджується Тернопільська обласна державна адміністрація у зв'язку із встановленням рекорду України категорія "Розміри. Найбільший в Україні коровай". 16 листопада 2012 року у місті Тернопіль під час святкування професійного свята Дня працівників сільського господарства було представлено коровай від аграріїв Тернопільщини, – розповіла представник Книги рекордів України Валентина Лимар.
 
Тернопільський коровай відтепер займе почесне місце у Книзі рекордів України.
 
– Останніх 3 роки дуже часто мінялися рекорди по Україні, починаючи від 600 кілограм і закінчуючи 1500 кілограм. Ще ж різниця, що коровай з частин, випечений з таких частин як в нас, він важчий і він більший в розмірі і звичайно рекорди ставляться великі, а якщо коровай без частин випікати, то найбільша вага короваю 160 кілограм, – каже начальник управління агропромрозвитку Тернопільської ОДА Андрій Хома.
 
Коровай – це символ завершення хліборобського року, який, запевняє влада, був результативним для нашого краю. У 2011 році на Тернопільщині зібрали рекордний урожай зерна – 1 мільйон 900 тисяч тонн. Цього року цей показник ще більший.
 
– В Україні торік було 43 центнери з гектара. Цього року знов 43, але нам ще залишилось збирати майже 30 тисяч тонн кукурудзи, яку ми збираємо біля 8 центнерів в сухому зерні. Думаю, що урожайність буде складати біля 45 центнерів з гектара і вал хліба буде складати понад 2 мільйони 100 тисяч тонн. Це якраз свідчення того, що тернополяни дійсно вміють працювати і показують приклади як потрібно працювати на землі, – розказав голова Тернопільської облдержадміністрації Валентин Хоптян.
 
Коровай-рекордсмен від аграріїв Тернопільщини, напевно, був справді смачним, більш ніж півтори тонни хліба не стало дуже швидко, його порізали і роздали усім охочим за лічені хвилини.
 
TV-4