
Часто продукти домашнього консервування можуть стати небезбечними для здоров’я. Грибні, м’ясні та рибні консервації, на перший погляд, здаються абсолютно нешкідливими. Проте іноді саме вони є джерелом небезпечного захворювання – ботулізму.
Спалахи інфекції викликані порушенням умов заготівлі, переробки чи зберігання продукту. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса. Цього року на Тернопільщині зафіксували чотири випадки ботулізму. Люди постраждали від вживання саме домашньої консервації.
При ботулізмі проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів триває від кількох годин до п’яти, і навіть більше днів. Та все ж важкість та тривалість лікування залежить від кількості вжитого вами в організм.