
19 лютого розпочався Великий піст, який триватиме 48 днів – до 7 квітня. А вже 8 квітня християни відзначатимуть свято Великодня. У цей період варто утриматись від вживання їжі тваринного походження – м’яса, яєць, молочних продуктів, а інколи і риби. Також під час посту заборонено їсти солодощі, випічку, фаст-фуд і алкоголь. Проте чимало людей не уявляють, як більше місяця можна харчуватися іншими продуктами. Однак Ви навіть не здогадуєтеся, наскільки смачні страви можна приготувати із того набору продуктів, який є вдома у кожної родини.
Картопляні зрази з грибами
Цю страву можна було б назвати повсякденною і буденною, якби не одна особливість: картопляні зрази з грибами. Поєднання картоплі і грибів – це поєднання смаків, яке ніколи не підводить.
Інгредієнти:
- 12 картоплин;
- 6 печериць;
- 1 цибулина;
- 0,5 ст. панірувальних сухарів;
- олія;
- сіль, мелений чорний перець за смаком;
- Вимийте картоплю, почистіть, зваріть до повного приготування, а згодом витягніть із води.
- Картоплю посоліть, розімніть до утворення однорідної маси без грудок. У вас має вийти туге і густе картопляне пюре.
- Цибулю почистіть, наріжте дрібними кубиками.
- Печериці вимийте, наріжте середніми кубиками.
- Обсмажте цибулю і гриби на олії, посоліть і поперчіть їх.
- Коли пюре охолоне до такої міри, що не буде обпалювати руки, розділіть його на 8 рівних частин. Кожну частину розімніть руками, скачайте в кулю, покладіть на стіл або тарілку, посипану невеликою кількістю панірувальних сухарів.
- Кулі з пюре розплющіть, в центр покладіть одну восьму частину грибного фаршу, загорніть краї і сформуйте подовговату котлету і запаніруйте в сухарях.
- Обсмажіть зрази, на розігрітій з олією сковороді, до утворення золотистої скоринки.
- Подавати зрази можна із вершковим або цибулевим соусом.
Цибулеві котлети
Цибулеві котлети виходять дуже смачними. З першого разу не завжди можна вгадати, з чого вони приготовлені. Цибулеві котлети – смачна і корисна страва, а головне, доступне для кожної української родини.
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста (300 гр) 4шт
- Борошно пшеничне в / с (50 гр) 2ст.л.
- Паста томатна 25% (90 гр) 3ст.л.
- Часник (6 гр) 1зуб.
- Олія рослинна (раф.) (70 гр) 7ст.л.
- Цибулю очистіть і дрібно наріжте.
- Відкладіть 2 ст.л. нарізаної цибулі, решту висипайте в глибокий посуд.
- Посоліть і приправте спеціями, додайте борошно. Добре перемішайте і залиште на 15 хв.
- До прозорості обсмажте на сковороді залишки нарізої цибулини.
- Додайте томатну пасту і влийте 0.5 ст. води, змішайте. Можна використовувати томатний сік (2 ст.), Тоді потрібно буде його варити до густоти.
- Доведіть до кипіння. Посоліть, трохи додайте цукру (0,5 ч.л.), оцту (1ст.л.) і заправте спеціями. Можна додати часник.
- Розігрійте рослинне масло і викладіть на сковорідку цибульну масу, як оладки. Обсмажувати з двох боків до золотистої скоринки.
- Можна їсти і такі котлети, але буде смачніше, якщо їх протушкувати в соусі. Котлети складаємо в каструлю і заливаємо приготовленим томатним соусом.
- Тушкуємо на помірному вогні 5 хв після закипання.
Капустяні котлети
Чим хороші капустяні котлетки- Перш за все, капуста – просто джерело корисних для організму речовин і вітамінів. І звичайно, котлети з капусти – відмінний гарнір, та й в якості самостійного блюда підуть на «ура». котлети з капусти – це смачно, просто, корисно і недорого, що важливо для сімейного бюджету.
Інгредієнти (на 4 порції):
- ¼ качана білокачанної капусти
- 1 морква;
- 1 цибуля;
- 0,5 ст. пшеничного борошна
- 0,5 ст. води
- 1 ст. панірувальних сухарів
- сіль, перець для смаку
Спосіб приготування капустяних котлет:
- Овочі вимийте, почистіть.
- Капусту нашаткуйте дрібною соломкою.
- Цибулю нарізайте дрібними кубиками.
- Моркву натріть на дрібній тертці.
- Нарізані та натерні овочі обсмажте на олії.
- Влийте воду і тушкуйте овочі до повного приготування на слабкому вогні, накривши посуд кришкою. Додайте сіль і перець за смаком.
- Охолодіть овочеву масу до кімнатної температури.
- Згодом всипте пшеничне борошно, безперервно перемішуючи овочі (щоб котлети не розвалювалися). Отримана маса повинна бути однорідною.
- Сформуйте з маси котлети овальної форми, запаніруйте їх в сухарях або борошні і підсмажте на сковороді з двох сторін до отримання рум’яної скоринки.
СМАЧНОГО!