додому Головні Працівники товариства “Агро-Ланівці” пікетували Тернопільську ОДА

Працівники товариства “Агро-Ланівці” пікетували Тернопільську ОДА

971

vlcsnap-2016-01-28-16h53m49s849Працівники товариства “Агро-Ланівці”, на якому “Аргопродсервіс” розводить свиней, сьогодні пікетували Тернопільську обласну державну адміністрацію. Вже не один рік у Ланівцях із підприємством конфліктує частина громади, яка скаржиться на неприємний запах через роботу свинокомплкексу, побоюється шкоди повітрю та підземним водам. Люди вимагають підприємство закрити й при цьому вдаються до перекриття під’їздів до свинокомплексу. Іншої думки працівники “Агро-Ланівців” серед яких також ланівчани, які вболівають за збереження своєї роботи. А ще кажуть, товариство є бюджетоутворюючим у Ланівцях і лише за минулий рік в казну міста сплатило більше мільйона гривень.

Працівники товариства “Агро-Ланівці” пікетували Тернопільську облдержадміністрацію. Через роботу їх підприємства частина громади Ланівець нарікає на неприємний запах і побоювання щодо екологічної безпеки й вимагає закрити свинокомплекс. Кілька разів люди перекривали під’їзди до підприємства. У свою чергу працівники “Агроланівців” вболівають, щоб їх підприємство не закривали. Для них – це стабільні робота і заробітна плата.

– Ми тут, бо хочуть закрити наше підприємство. Тепер, в такому віці як я, от, нігде на роботу не беруть, а там взяли і працюю, нормально всьо, гроші виплачують, в міський бюджет платять податок, – розповідає працівниця ТОВ “Агро-Ланівці” Валентина Селюк.

На “Агро-Ланівцях” працює більше 50 людей, зарплата у них легальна й становить, в середньому, 5 тисяч гривень. В минулому році підприємство сплатило в Ланівецьку казну більше мільйона гривень. Керівництво ТОВ “Агро-Ланівці” визнає, що підприємство працює не ідеально, бракує окремих дозволів на роботу, проблема із поширенням неприємного запаху є, при цьому дозволів на викиди в атмосферу вони не отримали. Втім водночас запевняють, що це не є підставою закривати підприємство й обіцяють поступово всі недоліки виправити. Розуміння з боку протестуючої громади Ланівець немає, проте їх дії називають необдуманими.

– Я сказав би, купкою безвідповідальних людей, до яких примкнула невелика частина громади, прямо скажу, невелика частина, було здійснено блокування підприємства, яке унеможливлює його нормальну роботу і створює загрозу. І будь-які наші намагання перевести вирішення цього конфлікту в конструктивне законне русло не мало успіхів і до сьогоднішнього дня не мають. Так, компанія в своїй роботі мала певні недоліки, за які ми вибачаємось, за які ми готові нести відповідальність, але знову ж таки, в рамках законодавства. Ми налаштовані на розвиток, ми налаштовані безумовно на співпрацю з громадою і головне, що ми прикладаємо зусиль, дуже ресурсно-вартісних зусиль, як ви розумієте, я зараз не тільки про гроші говорю, не тільки про них, заради того, щоб зберегти підприємство, – говорить  голова ТОВ “Агро-Ланівці” Вадим Арістов.

Втрутитися у ситуацію пікетуючі просять особисто голову Тернопільської облдержадміністрації Степана Барну.

– Коли він став головою облдержадміністрації, він сказав, що він не дасть закрити жодного підприємства на території області, що на мій погляд абсолютно правильна стратегічна лінія. Ми намагалися потрапити до нього на прийом, ми звернулися до нього з відкритою заявою – ніякої реакції зі сторони влади ми не маєм. На місцеву владу ми вже не покладаємось, я маю на увазі місцеву Ланівецьку владу, тому ми вдалися до такої мирної акції протесту – пікет, – каже Вадим Арістов.

Голова облдержадміністрації до пікетуючих не вийшов, бо був у раніше-запланованій робочій поїздці у Гусятинському районі (Це вказано на сайті ОДА). Степану Барні працівники трудового колективу Товариства “Агро-Ланівці” передали своє письмове звернення.

– Чи може далі існувати місто, де виробництва з колективами понад півсотні осіб можна порахувати на пальцях однієї руки? Якщо когось такий стан справ і влаштовує, то тільки тих, хто однією ногою застряг у лещатах вчорашнього дня, а всі інші свідомі жителі запитують себе, що ж далі? Запитуємо про це і ми у вас, Степане Степановичу, як найвищого в області провідника і гаранта політики й підприємства – нашої держави і сподіваємося нарешті бути почутими, – зачитує частину звернення запрошений зовнішній експерт з питань зв’язків з громадськістю ТОВ “Агро-Ланівці” Олена Дейнека.

Якщо влада не почує, каже голова товариства “Агро-Ланівці”, вирішення ситуації шукатимуть у судах.