додому Новини Два роки – без реклами цигарок

Два роки – без реклами цигарок

615

vlcsnap-2014-09-19-17h17m56s159Як виконується Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства і стимулювання тютюнових виробів”,  підсумували у Тернополі. Участь у прес-конференції взяли представники громадських організацій, тернопільські медики і представники Міністерства охорони здоров’я.

Упродовж серпня цього року в Києві та 14-ти обласних центрах України фахівці провели моніторинг понад тисячі пунктів торгівлі тютюновими виробами, кіосків, супермаркетів, міні-маркетів. Результати моніторингу свідчать про високий рівень виконання закону та відсутність прямої реклами сигарет. Зафіксовано лише три випадки прямого порушення закону. А ще тютюнові компанії почали активно використовувати такі методи стимулювання продажу сигарет, які не чітко регулюються законом – привабливе оформлення вітрин, підсвітки, спеціальні викладки. Фахівці мають намір і це заборонити.

– Насправді прибирання сигарет з вітрин суттєво зменшує кількість дітей-курців. Наведу вам такі цифри: і Австралія, і Фінляндія, Ірландія, Тайланд, і навіть Туреччина долучаються до цієї заборони. Ну от наприклад Ісландія. Розміщення заборонили ще в 2001 році. В 1999 році було 28% курців-підлітків. І через 10 років в 2011-му ця цифра сягала 10. Це працює, – розповіла радник Міністра охорони здоров’я України Олена Євстігнєєва.

Ще одна реклама, не чітко врегульована законом – про електронні цигарки.


– Пояснюється, що це – дуже хороший замінник. Це допоможе вам, зменшить той негативний вплив. Це не так. Так ми доносимо до людей, що тютюнові корпорації вас дурять, – пояснила координатор медіа-програм ГО “Життя” та Центру контролю над тютюном Марія Голуб.

Моніторинг 45-ти пунктів продажу тютюнових виробів у Тернополі показав,що Закон про заборону реклами виконується успішно, не було зафіксовано жодного прямого порушення, проте, як і в усій Україні, обходять його в частині, що стосується заборони стимулювання продажу.