Як безпечно вийти з посту та не зашкодити організму
307
Вже зовсім скоро завершиться найдовший піст перед ВелИкоднем. Вихід з нього — стрес для організму, адже різкий перехід до звичного харчування може призвести до проблем зі шлунком, загострення хронічних захворювань та інших неприємностей. Як зробити це правильно та безпечно для здоров’я, розповість наша Олена Чепіль.
Вже цієї неділі, 20 квітня, християни східного та західного обрядів святкуватимуть Великдень. А отже до завершення підходить найдовший піст у році. Після тривалої зміни харчування різкий перехід до важких страв — справжній виклик для організму. То ж вийти з посту потрібно правильно, аби уникнути проблем зі здоров’ям.
“Харчові продукти, які ми не вживали, вони можуть зробити шкоду для організму. Відповідно в людей, які страждають хронічними захворюваннями, може реєструватися загострення гастриту, панкреатиту, гепатиту. Також може бути загострення і серцево-судинних захворювань. Так, як менше попадає менша кількість мікроелементів в організм”, – розповідає генеральна директорка ДУ “Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Оксана Чайчук.
У перші дні після посту важливо не перевантажувати організм делікатесами. Фахівці радять поступово вводити у свій раціон звичні страви, харчуватись невеликими порціями, уникати смаженого, жирного та надмірної кількості солодощів.
“За пасхальним столом не вживати велику кількість одразу м’ясних продуктів. Пам’ятаймо, що яйця також є важким продуктом для перетравлення. Тому вартує обмежитися одним свяченим яєчком за пасхальним столом”, – зазначає Оксана Чайчук.
Лікарі рекомендують, щоб організм краще засвоїв білок тваринного походження, його варто поєднувати зі швидкими вуглеводами — наприклад, із відвареною картоплею чи шматочками білого хліба. Але при цьому не варто забувати й про овочі: клітковина стимулює вироблення ферментів, які допомагають перетравити важку їжу.
Аби адаптуватися до змін, організму в середньому потрібно до двох тижнів. Фахівці нагадують: поступовість, збалансоване меню та увага до самопочуття — головні правила безпечного виходу з посту. Це не лише допоможе уникнути загострення хронічних хвороб, а й дозволить організму м’яко повернутись до звичного ритму.