додому Новини В Україні зміниться вартість борщового набору — що буде з цінами на...

В Україні зміниться вартість борщового набору — що буде з цінами на овочі

62

Через аномальну спеку та посуху врожайність овочів на півдні України знизилася більш ніж на 30%. Це призведе до того, що ціни на овочі, зокрема на інгредієнти “борщового набору”, залишаться на високому рівні. Додатково зростання витрат на електроенергію та логістику також вплине на формування цін, тому зниження вартості найближчим часом не слід очікувати.

Овочі літнього врожаю здебільшого підлягають тривалому зберіганню в овочесховищах та холодильниках, що призводить до збільшення витрат на оренду складів та електроенергію. Окрім цього, на вартість борщового набору впливає також підвищення ціни на пальне.

У випадку відключень електроенергії виробники вимушені використовувати дизельні генератори для забезпечення роботи овочесховищ, що також підвищує витрати на зберігання продукції.

Додаткові витрати на пальне лише посилюють економічний тиск на фермерів. Враховуючи загальну економічну ситуацію та вплив несприятливих погодних умов, експерти рекомендують споживачам заздалегідь подбати про запаси овочів на зиму.