додому Новини У Тернополі нагородили переможців міжнародного літературного конкурсу “Сороча премія”

У Тернополі нагородили переможців міжнародного літературного конкурсу “Сороча премія”

825

“Сороча премія”. У Тернополі вперше відбулось нагородження переможців міжнародного літературного конкурсу, який з 2019 року проводять на честь видатного письменника, уродженця нашого краю Петра Сороки. Щорічно кращим літераторам присуджують премії у номінації “Денникової прози”. Цей новий літературний жанр денники і заснував Петро Сорока. Цьогоріч на конкурсі визначили кращі роботи ще в одній номінації “Поезія”. 

Ті, хто говорять рядками віршів. Уперше у Тернополі відзначили переможців міжнародного літературного конкурсу на здобуття “Сорочої премії”. Її присуджують кращим літераторам на честь засновника нового жанру – денники, уродженця Тернопільщини Петра Сороки. Історія цього конкурсу почалася шість років тому, після смерті видатного письменника. Близький друг літературознавця Володимир Шовкошитний каже, заснування “Сорочої премії” було великою мрією Петра Сороки.

Виконати волю і втілити у життя найсокровеннішу мрію письменника взялися близькі друзі Володимир Шовкошитний, Михайло Ратушняк, Михайло Маслій та дружина Галина. Вони із 2019 року проводять міжнародний літературний конкурс на присудження премії.

Цьогоріч відзначили кращі роботи одразу у двох номінаціях: “Денникова проза” та “Поезія”. Переможцем в номінації «Денникова проза» став Василь Чепурний із Чернігова із книгою “Сто днів широкої війни”. Автор зізнається, сторінки цього видання з’явились із особистих нотаток у час, коли окупанти знаходились від нього всього за 6 кілометрів від будинку, а обстріли не вщухали.

А ось письменниця Наталія Ковалик із Золочева стала абсолютною переможницею у номінації “Поезія” зі збіркою “Сонячне прозріння”. Сюди увійшли 210 поезій, головним мотивом яких є “пошук світла в темні часи”.