Голубці — одна з основних страв місцевої кухні Одещини, і вони побутують на всій території області: від півночі й до крайнього півдня, йдеться в повідомленні центру.
Їх готували не тільки українці, а й інші національних спільноти, зокрема болгари, молдовани й гагаузи.
У центрі також дослідили, що в одному з районів на півночі Одещини — Кодимщині — під час приготування голубців на весілля господині групувались і сідали по колу, співаючи народні й обрядові пісні.
Тим часом в селі Глибочок приготування голубців мало інші традиції. Так, до їхньої начинки додавали три види м’яса, а тушкувати їх треба було лише в томатному соку домашнього приготування.
На півдні Одеської області, в Бессарабії, голубці називають «cармале» — з турецької це означає «обмотувати». Тут їх готують переважно зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі із сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування.
А в болгарському селі Городнє голубці мають назву «гушки». Їх тут також роблять із пропареного листя винограду, але до начинки додають рис чи булгур, а також кріп, петрушку та м’яту.