додому Новини До нематеріальної спадщини ЮНЕСКО внесли голубці з Одещини

До нематеріальної спадщини ЮНЕСКО внесли голубці з Одещини

678
Міністерство культури та інформаційної політики внесло до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України приготування традиційних голубців. Страву внесли до списку від Одеської області.
Про це повідомив Одеський обласний центр української культури з посиланням на відповідний наказ Мінкульту.

Голубці — одна з основних страв місцевої кухні Одещини, і вони побутують на всій території області: від півночі й до крайнього півдня, йдеться в повідомленні центру.

Їх готували не тільки українці, а й інші національних спільноти, зокрема болгари, молдовани й гагаузи.

У центрі також дослідили, що в одному з районів на півночі Одещини — Кодимщині — під час приготування голубців на весілля господині групувались і сідали по колу, співаючи народні й обрядові пісні.

Тим часом в селі Глибочок приготування голубців мало інші традиції. Так, до їхньої начинки додавали три види м’яса, а тушкувати їх треба було лише в томатному соку домашнього приготування.

На півдні Одеської області, в Бессарабії, голубці називають «cармале» — з турецької це означає «обмотувати». Тут їх готують переважно зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі із сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування.

А в болгарському селі Городнє голубці мають назву «гушки». Їх тут також роблять із пропареного листя винограду, але до начинки додають рис чи булгур, а також кріп, петрушку та м’яту.