додому Головні Вареники з гарбуза та кутя з рису: херсонка, яка переїхала в Тернопіль,...

Вареники з гарбуза та кутя з рису: херсонка, яка переїхала в Тернопіль, розповіла про традиції Святвечора

769
24 грудня християни відзначають Святвечір, або Надвечір’я Різдва Христового. Цього дня традиційно господині готують 12 пісних страв, кожна з яких щось символізує. Кутя – головна страва на Святвечір. Українці на Заході готують її із зерен пшениці, маку, меду і горіхів, а от на півдні України — кутя з рису. Наша Христина Черешнюк поспілкувалась із господинею з Херсонщини – Маргаритою Курас. Жінка розповіла свою не просту історію евакуації до Тернополя, а також поділилась оригінальним рецептом “херсонської куті” та традиціями святкування Святвечора.
Тернополянка Маргарита Курас в свої 5 років переїхала з сім’єю на Херсонщину у мальовниче село Князе-Григорівка. Там жінка будувала своє життя: одружилась, народила трьох дітей, сім’я збудувала великий дім, створила свою невелику ферму. Окрім цього, Маргарита працювала у місцевому будинку культури керівником народного ансамблю.

Так було, поки все не змінила велика російсько-українська війна. У лютому 2022 року до їхнього села зайшли вороги, тож сім’я поїхала рятуватись в Тернопіль.
“Тільки-но ми поїхали – москалі окупували наш будинок, 15 чоловік. наша вся сім’я зараз тут”.

У Тернополі Маргарита почала життя з початку. Тут жінка працює на трьох роботах, втім, не за фахом.

“Я працюю прибиральнецею у поліклініці дитячій, в двох стархових компаніях”.

Попри невизначеність, Маргарита цінує життя, багато посміхається і традиційно готується до прийдешніх свят. Господиня поділилась з нами оригінальним рецептом куті родом із Сходу Україним – відварений рис, родзинки, мак, а чи не найголовніше у традиційному рецепті херсонки – сушений абрикос.

“І дуже багато меду має бути і цукру. На вечерю похресники беруть кутю в торбинку і несуть хресному татові і мамі. Приходять, бажають здоров’я, віршик такий є: прислали тато і мама, щоб я вам вечерю приніс, а я щбо великий ріс”.

Що стосується традиційний 12-ти страв на Святий Вечір, то на Херсонщині вони такі ж, як і на Тернопільщині, щоправда, вареники господині там ліплять із гарбузом.

У кожній родині в різних регіонах України можуть готувати кутю за власним рецептом, додавати цукати, сухофрукти або інші інгредієнти, проте суть цієї страви не змінюється. Кутя – це традиція, що не змінюється вже протягом багатьох століть, і є невід’ємною частиною святкування Святвечора.