додому духовність 86 тисяч прочан з України та з-за кордону взяли участь у Всеукраїнській...

86 тисяч прочан з України та з-за кордону взяли участь у Всеукраїнській духовній прощі

665

86 тисяч прочан з України та з-за кордону взяли участь у Всеукраїнській духовній прощі села Зарваниця Теребовлянського району 13-14 липня. Цьогорічне паломництво приурочене «Року віри», який УГКЦ проголосила 2013 рік та 1025 – літтю хрещення Русі -України. Почесним гостем був блаженніший Святослав, який очолив архиєрейську Божественну Літургію, освятив пам’ятник Івану Павлу ІІ та на зустрічі з молоддю презетував аудіо книгу «100 відповідей на запитання молоді».

Зарваниця – одна з головних святинь для українців. Сотні тисяч людей щороку приходять до Марійського духовного центру помолитись, чимало пішим ходом з інших областей. Зі слів архиєпископа і митрополита Тернопільсько- Зборівського Кир Василя Семенюка, ця проща мала особливе значення для вірян, адже саме в тут 25 років тому, 14 липня оголосили про вихід Української  Греко-Католицької церкви із підпілля, заклали хрест та ознаменували початок нової сторінки власної історії.

Після походу зі свічками та молебню до Божої Матері, на Співочому полі Зарваниці до ранку тривав концерт етно-духовної музики. Гурти та виконавці з усіх куточків України співали багато та щиро. Цього року у Зарваниці найбільше говорили про християнство третього тисячоліття, про необхідність переосмислення віри, про те, ким для нас є Бог.

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ: "Наша молодь, яка прийшла сюди молодіжною прощею, ставила сьогодні під час нічних чувань одне питання – ким є той Бог  у якого повірив рівноапостольний князь Володимир і велика княгиня Ольга? Ким є той Бог у якого віримо ми сьогодні?"

Найбільше людей Зарваницю відвідали тринадцятого липня. Однак і наступного дня, хоч дощило від ранку, на архиєрейську Божественну літургію, яку очолив глава УГКЦ Святослав, зібралось близько 10 тисяч людей – більшість з парасолями, дехто у в дощовиках, злива не стала на заваді молитві.

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ: "Ми часто себе сьогодні запитуємо як нам любити свою Батьківщину, свою землю, свою культуру, що означає бути сьогодні справжнім українським патріотом і на це питання знову ж таки Христос нам  сьогодні дає відповідь – бути патріотом означає вміти любити".

Потребу в духовному очищенні сьогодні  відчувають багато українців, тому на прощі  паломниками були й відомі особистості, посадовці, політики.

Юрій Луценко, прочанин: "Я в Зарваниці третій раз, але за останні 2,5 роки поки я не був на людях. Це моя перша служба Божа. Дуже приємно бути разом з громадою саме тут, в Зарваниці, тут є відчутне піднесення і Боже і людське".

Під час прощі відправили Панахиду за жертвами українсько-польського протистояння на Волині 1943 року та освятили пам’ятник Івану-Павлу ІІ поблизу купелі св. Анни.