додому культура “Різдвяна ніч – блага вість” – таку виставу зможуть побачити глядачі на...

“Різдвяна ніч – блага вість” – таку виставу зможуть побачити глядачі на телеканалі TV-4

1792

Свят-вечір за  народними традиціями. “Різдвяна ніч – блага вість” – таку виставу підготували для глядачів телеканалу TV-4 вихованці художнього театру “Дивосвіт” Тернопільської школи №22. Прикрашання дідуха, дванадцять страв на столі та колядки. Все, як годиться, за українсьми звичаями. Більше про виставу, яка буде в ефірі телеканалу вже 6 січня – далі у сюжеті.

-Родина метушиться напередодні Різдвяних свят. Господині лагодять на стіл страви, адже у святковий вечір їх має бути дванадцять, які символізують дванадцять апостолів. Тут і вареники, і голубці, і риба, і гриби. Все, за українськими траціями, відтворили у художньому театрі “Дивосвіт” Тернопільської школи №22, розповідає керівник народного художнього театру “Дивосвіт” Тернопільської школи №22 ОЛЬГА МАТВІЄВСЬКА.

П’ятдесят троє школярів півтора місяця працювали, аби відтворити усі звичаї українців на Різдво, про які подекуди вже призабули. Такі вистави школярі готують невперше, тому щоразу намагаються додати своєму виступу новизни, розповідає автор сценарію Ольга Матвієвська.

-Ну, сюжетна лінія та ж сама: народження Ісуса Христа, але ж друга частина іде весела, це десь або висміювання, або прославлення наших здобутків в Україні, отака друга частина вже веселенька.

Михайло Петрушка, хоч вже і закінчив двадцять другу школу три роки тому, проте не упустив можливості зіграти черговий раз у виставі. Домалювавши вуса, хлопець зіграв на сцені батька двох дітей.

-Я вливаюся в цю роль і починаю відчувати вже себе старшим, хоча ще дітей своїх не маю, бо мені ще зарано. Але я зразу вливаюся в цю роль і я не просто відговорюю свої слова, – каже учасник вистави МИХАЙЛО ПЕТРУШКА.

А його дружина за сценарієм – справжня українська працьовита жінка.

-Моя героїня спокійна, працьовита, готує вечерю, готується до Святого вечора, береже сімейний спокій, розповідає учасниця вистави

Не обійшлося у виставі і без негативних персонажів. Одними із таких є Жид і Сура.

-Дуже полюбляє гроші, він здатний все уторгувати, будь-що продати, аби йому дали побільше грошей.

– Я взагалі дуже не люблю лицемірних людей, і це було дуже важко зіграти, напевно, найважча моя роль була.

Проте, впоравшись із усіма страхами та перепонами школярам вдалося поставити повноцінну виставу “Різдвяна ніч – блага вість” , яку телеглядачі телеканалу TV-4 зможуть побачити уже 6 січня о 17:30 та 8 січня о 20:00.