Головна надзвичайне 30 людей постраждали, 9 померли від отруєння чадним газом цього року

30 людей постраждали, 9 померли від отруєння чадним газом цього року

418

Бути обережним з опаленням закликають рятувальники. На Тернопільщині цього року від отруєння чадним газом постраждали 30 людей, 9 померло, двоє з них – діти. Аби вберегтися від можливих небезпек, пов'язаних з використанням природного газу, людям досить дотримуватись кількох правил: не залишати без нагляду або на час сну ввімкненими газові нагрівальні прилади, регулярно перевіряти тягу в димових і вентиляційних каналах, не проводити самочинно переобладнання, перенесення, ремонт газових нагрівальних приладів.

Джерелом чадного газу може стати будь-який газовий опалювальний чи нагрівальний прилад: піч, колонка, котел. Взимку кількість випадків отруєння чадним газом стрімко зростає.

– Шостого числа в Теребовлянському районі, в місті Теребовля від отруєння чадним газом постраждало четверо дітей. Це чотири дівчинки, три – 96-го, одна 94-го року народження. Вони розпалювали піч газом, та піч мала тріщини. Внаслідок виходу продуктів згоряння ці діти отруїлися чадним газом. На даний час вони перебувають в лікарні, стан їх задовільний і по інформації лікарів, сьогодні їх мають виписати з лікарні по місцю проживання, – розказує заступник начальника управління Державної техногенної інспекції України в Тернопільській області Олег Балан.

Cимптоми отруєння чадним газом: головний біль, нудота, задуха, потьмарення свідомості, м'язова слабкість, червоний колір обличчя. Тривала дія чадного газу може призвести до смерті. Основні причини отруєння чадним газом – відсутність вентиляції, несправність димовентиляціних каналів, небезпечне користування газовими приладами, а також порушення правил експлуатації пічного опалення.

– В першу чергу має бути справна піч, якою користуються люди, вона не повинна мати тріщин, димарі не повинні мати тріщин, сама кладка печей  також має бути справна без тріщин. Дотримуватися необхідно особливо під час опалювального періоду. Потрібно проводити чистку димовентеляційних каналів та димарів. Печі, які працюють на твердому чи на рідкому паливі чистяться не менше трьох разів на місяць і перед початком опалювального сезону, печі, які працюють постійно. очистка їх димарів та вентиляційних каналів проводиться щодва місяці для того, щоб правильно очистити і користуватися, – каже Олег Балан.

Коментарі

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here