додому духовність 2013 у Тернополі проголошений роком християнської освіти

2013 у Тернополі проголошений роком християнської освіти

711

2013 рік у Тернополі оголосили роком християнської освіти. Впродовж року будуть активніше впроваджувати уроки християнської етики, зокрема, у старших класах. Крім цього, освітяни спільно з духовенством планують проводити майстер-класи, семінари, тематичні духовні академії, присвячені різним християнським темам.

Бути добрим, справедливим та милосердним – саме цього навчають дітей на уроках християнської етики, розповідає вчителька Світлана Горбатюк. Діти приходять до школи з різних родин: хтось у молодших класах добре молиться і розуміє науки, а інших це зовсім не цікавить. Важливо, аби те, що не зажди пояснюють рідні, діти отримували від педагогів у школі.

– Світ такий, розумієте, що часом буває і жорстоким, часом є такий, що вчить, що сила переможе і що саме силою можна здобути собі щось. Але Ісус вчить чогось іншого, що любов'ю, добротою і повагою можна це здобути і я хочу, щоб ці маленькі діти ту доброту, мидлосердя черпали від нас як від вчителів, – поясноє вчитель християнської етики Тернопільського навчально-виховного комплексу "Школа-колегіум імені Йосифа Сліпого" Світлана Горбатюк.

Сьогодні уроки християнської етики є не у всіх тернопільських школах і переважно у молодших класах. Важливо, аби про християнські вчення розповідали усім школярам, а особливо старшокласникам, переконаний духовний провідник Володимир Демчук.

– Я б дуже хотів, щоб в Тернополі тема хдуховності була надзвичайно популярна, не тільки на рівні дискусій, розмов, а й на практичному рівні, а духовність в освітянській сфері тим більше, щоб була популярною, нехай всі школи міста Тернополя пробуюуть брати собі такі елементи чи стандарти, які використовують в школах християнського спрямування, а це тільки позитивні моменти –  людяне ставлення до чнів, добре ставлення між собою, відповідальність, – розповідає духовний провідник Тернопільського навчально-виховного комплексу "Школа-колегіум імені Йосифа Сліпого" Володимир Демчук.

Рік християнської освіти в Тернополі оголосили у 2013 році невипадково, бо саме цьогоріч християни відзначають 1025 річницю хрещення України-Руси. Впродовж року освітяни спільно з духовенством планують проводити майстер-класи, семінари, тематичні духовні академії, присвячені різним темам, як от ювенальній юстиції, гендерній політиці, молодіжним субкультурам.

– Це семінари, це зустрічі, співпраця з громадськістю, різні вчителі-предметники будуть запроваджувати якісь елементи християнської етики на своїх уроках, і ми будемо це робити до кінця року і я впевнена, що і на майбутнє, – каже начальник управління освіти Тернопільської міськради Ольга Похиляк.