Забруднена вода, неякісна їжа чи недотримання правил гігієни — основні причини, що сприяють поширенню кишкових інфекції. Серед симптомів — слабкість, підвищення температури, біль у животі, нудота чи діарея. У важких випадках кишкові інфекції провокують серйозні ускладнення, включаючи зневоднення та інтоксикацію організму, пневмонію тощо. Чому важливо не ігнорувати ці симптоми та як вберегти своє здоров’я — розповідає генеральна директорка Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Оксана Чайчук.
- Саме зимовий період року ми реєструємо гострі кишкові інфекції в наших людей області. Чим вони спровоковані? Тим, що закінчився різдвяно-новорічний період року, були приготування продуктів харчування у великій кількості і різноманітності. Відповідно це навантаження на шлунково-кишковий тракт пішов від приймання цієї кількості продуктів, а також від приймання продуктів, які мали більш довгий термін приготування. Також під час епідрозслідування ми встановлюємо, що продукти деякі особи могли придбати на стихійних ринках: це яйця з домашніх господарств, курячі тушки, інші м’ясні й ковбасні вироби на стихійних ринках, а не в офіційних закладах торгівлі і не на офіційних ринках, де можна придбати харчові продукти, які проходять перевірку. Тому звертаюся до жителів області, купляти харчові продукти в офіційних торгових центрах та на офіційних ринках, де вони можуть обстежуватися.