додому Новини Демонстративні курси підвищення кваліфіації з Кулінарного хабу в Чорткові

Демонстративні курси підвищення кваліфіації з Кулінарного хабу в Чорткові

498
Близько 60-ти кухарів із всієї Тернопільщини, які працюють у навчальних закладах, приїхали до Чорткова для підвищення професійної кваліфікації. Протягом трьох днів кулінарні тренери у співпраці з територіальними громадами, навчатимуть практики та теорії кухарів, які працюють у шкільних харчоблоках області.

Як саме проходить заняття та що нового дізналися для себе учасники курсу – дивіться далі у сюжеті.

Пані Тетяна приїхала із Заводської громади, вона працює у місцевій шкільній їдальні майже три роки. Жінка щодня готує різні страви майже для 180 школярів. Говорить, що на цих заняттях дізналася про приготування бігусу –  нової страви, яка входить до шкільного меню.

“Цікаве приготування: з гречкою, м’ясом, квашеною капустою. Подивимося, я такого ще не готувала. Хочеться навчитися багато чого нового. Можливо, сучасні діти, під яких підбирають харчування, щось нове будуть краще їсти”, – зазначила пані Наталія Котик, кухарка із Заводської громади.

Із Заліщицької громади за новим досвідом приїхала і Галина Загарій. Працює вона кухаркою у школі вже 12 років, розповідає, що раніше таких освітніх заходів, на жаль, не проводили. А сьогодні вона на курсах дізналась чимало цікавого, зокрема, яким має бути харчоблок.

“Постійно треба мати санітарно-гігієнічні засоби, щоб все було продезинфіковано. Щоб до дітей доходила здорова їжа, ми маємо користуватися окремими столами, окремою технологічною обробкою”, – додала пані Галина Загарій із Заліщицької громади.

Навчання для кухарів проводять в обладнаному сучасною техінікою кулінарному хабі у Чортківському училищі. Інна Савчук нещодавно сама проходила курси підвищення кваліфікації, а зараз, засвоївши нові знання, ділиться ними зі своїми колегами-кухарями з інших громад.

“Коли ми їхали сюди, то дуже боялися, що будуть дуже негативно налаштовані люди. Але, зайшовши в ці двері, ми побачили, що в людей повні очі зацікавленості, значить, з ними легко буде працювати.  І ми не помилилися: з ними легко працювати, набираємося від них позитиву”, – розповіла нам пані Інна.

Навчатимуть понад 60 кухарів з області – 3 дні. Проводять такі курси підвищення кваліфікації у межах проєкту “Реформа шкільного харчування”. Він діє у чотирьох областях України, зокрема, і у нашому краї. Як говорять організатори, завдяки цій реформі вдасться змінити застарілі шкільні меню та вдосконалити способи приготування страв, адже від цього залежить здоров’я дітей.