додому Новини Виставку під назвою “Полк Азов – янголи Маріуполя” відкрили у Тернополі

Виставку під назвою “Полк Азов – янголи Маріуполя” відкрили у Тернополі

347
Герої не вмирають: виставку під назвою “Полк Азов – янголи Маріуполя” відкрили у Тернополі. Присвячена вона полеглим бійцям полку “Азов”.

Створили її за ініціативи родин захисників з усієї України. З історіями воїнів, що мужньо захищали Маріуполь та “Азовсталь”, відтепер можна ознайомитись у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

З девізом “Хто, як не я?” 223 бійці полку “Азов” загинули під час російського вторгнення в Україну. Їхні портрети з коротким життєписом представили у Тернопільському краєзнавчому музеї. Усі вони – добровольці, яких об’єднали спільний ворог та любов до Батьківщини. Середній вік загиблих 27-30 років, а наймолодшому – у січні 2022-го виповнилося б 18.

Авторка виставки – Віра Литвиненко. Її син, Владислав Литвиненко з позивним «Вектор», теж загинув при виконанні бойового завдання у Маріуполі.

“Ця ідея виникла, коли ми почали отримувати ці страшні звістки. Весь світ в режимі онлайн спостерігав за обороною Маріуполя: як ці відчайдухи воювали в повному оточенні. Зв’язку майже не було”, – розповіла вона, як у неї зародився задум створити виставку.

Тернопіль – десяте місто, де виставка “Полк Азов – янголи Маріуполя” побувала, адже експозиція функціонує у пересувному форматі. Біографію кожного азовця можна прочитати українською та англійською мовами. Організатори ведуть перемовини про вивіз виставки за кордон.

“Вони рятували не тільки своє місто. Вони виконували наказ вищого керівництва держави: стримувати дуже великі переважаючі сили ворога на тому напрямку, щоб не втратити кордони. Тому про їх подвиг мають знати не тільки в нашій країні, а й за кордоном”, – зазначила Віра Литвиненко.

Близько 700 захисників Маріуполя та “Азовсталі” дотепер залишаються у полоні. “Для того, щоб пам’ять про героїв жила, потрібно діяти”, – наголошують організатори та закликають не забувати про донати на армію, зокрема для полку “Азов”.

“Мабуть ворог не очікував такого супротиву шаленого, який оборонці Маріуполя влаштували в Маріуполі, тому росіяни їх не міняють. Дуже важко йдуть перемовини щодо обміну азовців”, – поділилася наболілим Віра Литвиненко.

Виставка “Полк Азов – янголи Маріуполя” триватиме до 5 березня. Відвідати її можна безкоштовно у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.