додому Новини ІЧ-порт у смартфоні: навіщо він потрібен

ІЧ-порт у смартфоні: навіщо він потрібен

613

Згадуючи інфрачервоний порт, багато з нас згадають, як за його допомогою передавали файли з одного пристрою на інший. Телефони мали знаходитися близько, їх не можна було переміщати. Тому технологія для деяких вважається застарілою. Але її мають сучасні девайси, і не дарма, адже ІЧ-порт – вже не той, яким ми знали його раніше.

Навіщо смартфони оснащують ІЧ-портом

Інфрачервоний порт, або IrDA – набір протоколів, що допомагають обмінюватися даними. Реалізація технології відбувається через спеціальний датчик, передача відбувається в інфрачервоному діапазоні світлохвиль. Завдяки цьому можна передавати дані на близьку відстань, але ця можливість вже не може конкурувати з такими інноваціями, як Wi-Fi та Bluetooth. Вони забезпечують не тільки інформаційний обмін, а й вихід в Інтернет без дротів та, як наслідок, комфортну гру в VIP casino, пошук потрібних відомостей, перегляд відео тощо. Але розробники не відмовилися від ІЧ-порту, знайшовши йому інше застосування.

Смартфони на ОС Android

ІЧ-порт – перевага сучасних Андроїдів, хоча в бюджетних моделях його не побачити. Якщо модуль в телефоні є, це вагомий плюс. Адже такий пристрій дозволяє керувати технікою, перетворюючись на дистанційний пульт. Він підключається до:

  • ігрових приставок;
  • принтерів і БФП;
  • телевізорів і відео проєкторів;
  • плеєрів і музикальних центрів;
  • кухонної техніки тощо.

При цьому слід знати, що кожен телефон можна приєднати до будь-якого девайса. Наприклад, ТБ можу не підтримувати конкретні програми, моделі смартфона тощо. Цей момент потрібно перевіряти. Частиною пристроїв можна керувати не напряму, а через спеціальні додатки, що потрібно встановлювати на телефон.

Телефони від Apple

Традиційного ІЧ-порту в айфонах немає. Проте є дещо особливе − технологія Name Drop, що зустрічається в оновлених версіях пристроїв iOS. У цьому випадку обміну файлами між девайсами здійснюється не через Блютуз, а за допомогою надширокосмугового доступу. Користувачеві потрібно:

  1. Активувати функцію.
  2. Розмістити поруч два айфони або телефон та смарт-годинник Apple.
  3. Дочекатися, поки потрібні дані (аудіо, фото, відео тощо) перемістяться з одного апарату на інший.

Такий спосіб схожий з передачею через інфрачервоний порт, але він простіший та швидший, а також максимально безпечний. Недолік інновації Name Drop в тому, що, на відміну від інфрачервоної технології, нею не можна керувати технікою.

Якщо ж це хочеться робити за допомогою айфона, достатньо придбати спеціальний адаптер і звантажити з App Store додаток-пульт. Буде це працювати чи ні – сказати складно, оскільки така можливість виробником не передбачається.

Наявність ІЧ на пристрої

Перевірити, чи є на смартфоні ІЧ- порт, нескладно. Для цього можна:

  1. Прочитати інструкцію або опис девайса на офіційному порталі виробника.
  2. Придивитися до пристрою. Порт виглядає як маленька чорна цятка на корпусі.
  3. Переглянути наявний софт. Наприклад, у Xiaomi перевстановлено додаток «Пульт».

Якщо функція відсутня, можна скористатися зовнішнім адаптером, про що йшлося вище. У разі можливості керування тільки через додаток потрібно активувати або встановити його на пристрій. Для підключення достатньо увійти в ПО, погодитись з вимогами щодо його використання та діяти за подальшими інструкціями на екрані. Для керування телефон слід спрямовувати точно в бік приймача на техніці, інакше пристрій не піймає сигналу.

Встановлення на смартфон ІЧ-порту – цікавий та корисний задум. Технологія керування ще недопрацьована, але з оглядом на стрімкий розвиток інновацій вона напевно буде вдосконалюватися.