додому Новини Що вважається порушенням на виборах та як проголосувати, аби не заплатити штраф

Що вважається порушенням на виборах та як проголосувати, аби не заплатити штраф

1270

31 березня 2019 року в Україні відбудуться чергові вибори Президента. Правоохоронці посилено готуються до спостереження та виявлення порушень. Що вважається кримінальним порушенням на виборах, та яких проголосувати так, аби не заплатити штраф так не сісти у в’язницю, дізнавалася наша знімальна група.

Незнання виборчого законодавства не захищає від відповідальності за його порушення, кажуть правозахисники і перед тим як іти голосувати радять кожному розібратися в тому, що можна, а що категорично заборонено.

– Фотографування, відеозйомка заповненого бюлетеня ,також це винесення бюлетеня за межі виборчої дільниці. В районах, в селах виносять, кажуть – давайте я ще за того, за того проголосую, бо він десь поїхав. Це також порушення дуже велике, – розповідає головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безопланої правової допомоги Тернопільського міського центру з надання безоплатної правової допомоги Оксана Тимчишин.

Найбільш розповсюджене правопорушення – це підкуп виборця грошима чи продуктами.

Якщо вам запропонували продати свій голос і ви на це погодились, то ви вже є порушником, навіть у випадку, якщо обіцяну винагороду ще не отримали.

-Пропозиція продати свій голос і прийняття такої пропозиції – це вже є кримінально-караним діянням. При цьому необов’язково передавати гроші, чи брати гроші. От власне сама згода продати свій голос вже карається штрафом від 1700 до 5100 гривень, або обмеженням волі строком на 2 роки, або виправними роботами на 2 роки, – каже Оксана Тимчишин.

У кабіні для голосування одночасно може знаходитись не більше однієї людини, каже Оксана Тимчишин. Та це правило не поширюється на дітей. Якщо ви станете свідком порушення виборчого законодавства, для початку необхідно повідомити про це голові дільничої комісії, або ж спостерігачам та звернутися з відповідною заявою у поліцію.

Тернопільський міський центр з надання безоплатної правової допомоги знаходиться у Тернополі за адресою Шпитальна, 7.