додому Новини У Тернополі стартував еко-марафон

У Тернополі стартував еко-марафон

1489

Понеділок – без поліетилену, вівторок – без пластику, в четвер – пішки на роботу, а в суботу прибираємо без хімпрепаратів! У Тернополі стартував еко-марафон. В його рамках діти представили свої екологічні проекти, в яких описали, як зробити наше місто чистим та безпечним. Що залежить від кожного із нас, аби вберегти екологію Тернополя, дізнавалася Юлія Судомир.

10 еко-проектів представили старшокласники тернопільських шкіл екологам, науковцям, громадським діячам, представникам влади, підприємцям, вчителям та батькам. Над деякими діти працювали кілька місяців, а над деякими кілька років.

Наприклад, дев’ятикласниця Вероніка Хавро впродовж 4 років вивчала проблему висихання джерела у парку Нацвідродження. Також дівчина досліджує проблему сортування сміття.

– Дуже багато людей кажуть, що потрібно навчитися переробляти наприклад, пластик, бо зараз він найбільше засмічує природу. Проте, на мою думку, це не є достатньо, тому що пластик не можна переробляти вічно, як наприклад, метал, тому нам треба зменшити кількість використання пластику, а в майбутньому взагалі від нього відмовитись, – вважає Вероніка Хавро.

А ще, аби повітря у місті було чистішим, потрібно багато дерев та кущів, вважають діти. Проблеми і перспективи озеленення вивчали учні 18 школи Тернополя.

– Це є дуже відповідальна справа і це не тільки повинні займатися державні органи, але й самі діти, а й дорослі і молоді люди. Адже це є нове покоління і воно має найбільшу ініціативу для цього, – каже учениця 10 класу 18 школи Тернополя Жанна Тизун.

Напрацювання учнів підсумували наприкінці навчального року на конференції “Чисте довкілля зусиллями громади”.

Під час презентації проектів оголосили про початок еко-марафону. У понеділок усі, хто до нього долучився, відмовився від поліетилену, вівторок – день без пляшок з пластику, у середу – підбираємо сміття на вулиці, а в четвер йдемо пішки на роботу. Субота – день прибирання без шкідливих хімпрепаратів.

– І неділя в нас – перегляд фільму на екотему. Цьогоріч нам вдалося вже зробити тернопільський фільм на екотему і також вдалося завдяки допомозі наших школярів зробити 6 соціальних роликів, присвячених екологічній тематиці. Нескладно, ми їх будемо поширювати, – каже заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.

Леонід Бицюра каже – діти багато чого можуть навчити дорослих, особливо коли це стосується питань екології, адже свою екологічну культуру вони продемонстрували на високому рівні.

Аби на такому ж рівні демонстрували свою екокультуру і тернополяни, наприкінці квітня на засіданні виконавчого комітету погодили програму охорони навколишнього середовища на 2019 – 2020 роки.

Незабарорм її розглянуть на сесії Тернопільської міськради. Окрім того, покращення екології та збільшення тривалості життя тернополян закладено у стартегію розвитку міста до 2025 року.