додому Головні У Гусятинському районі перевели на тверде паливо дитячий садочок

У Гусятинському районі перевели на тверде паливо дитячий садочок

761

vlcsnap-2014-12-19-14h51m49s119Станом на грудень Тернопільщина спожила енергоносіїв на 2 млрд гривень, більше третини цієї суми –   гроші, виплачені за природний газ. Аби зменшити цю цифру у майбутньому, в Гусятинському районі перевели на тверде паливо дитячий садочок. Паливну, у якій встановлено твердопаливний котел, відкрили в яслах-садку №2 «Калина» м. Хоростків Гусятинського району.

Раніше, розповідає завідувач дошкільного навчального закладу, і садок, і школу опалювали однією котельнею. Однак це створювало певні незручності. Тому й вирішили відкрити паливну в одному з підсобних приміщень садочка. Ще однією причиною стала постійно зростаюча вартість газу. Садочок відвідує 111 дітей. Раніше, коли школярі йшли на канікули, котельня працювала не на повну потужність. Зараз зробили окрему паливну. Ще влітку поміняли всі труби, батареї. У приміщенні садочка – 22 градуси тепла. До того ж, це значна економія для міського бюджету – до 40%. Проект реалізований завдяки підтримці обласної та районної адміністрацій, оскільки об`єкт включили у державну програму для переведення на альтернативні види палива.

Технічні роботи у паливній тривали всього 5 днів. У Хоросткові є ще один дитячий садок. На наступний опалювальний сезон його також планують перевести на твердопаливні котли. Загалом цього року в області вдалося реалізувати понад 50 проектів щодо переведення об`єктів на альтернативні види палива. На це спрямували кошти державного, обласного і місцевих бюджетів. Також залучено кошти приватних інвесторів. Триватимуть роботи навіть під час опалювального сезону, адже будь-яка економія сьогодні дуже потрібна і для області, і для країни. За словами заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Леоніда Бицюри, близько 20 об’єктів готові для переведення на альтернативні види палива у 2015 році.