додому Новини Українська наука ще не вмерла

Українська наука ще не вмерла

954

vlcsnap-2015-02-17-19h14m01s139Сучасні томографи, які використовують іноземні клініки, імуноферментні тест-системи, знеболюючий, знезаражуючий спрей, який на 24 години може відтермінувати операцію, люмінофорні фарби, прилади для боротьби з контрабандою, штучні сапфіри, прозора броня та сканери для системи контролю за переміщенням ядерної зброї. І все це українське, створене вченими науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України. Але всі ці розробки державу Україна цікавлять не особливо. Чому – науковці не розуміють. Не розуміли і журналісти, які мали честь познайомитись з останніми досягненнями харків’ян. Вашій увазі лише частинка з того, що розповів нам керівник підприємства. Можливо вдасться достукатись до українських чиновників.

Науково-технологічний комплекс «Інститут монокристалів» НАН — провідний науковий центр України. У сфері його інтересів – фізика, хімія, біологія та медицина. Тут виконують повний цикл наукових розробок — від ідеї та фундаментальних досліджень до практичного створення матеріалів та організації виробництва. За роки існування установи її науковцями розроблено низку унікальних інтелектуальних матеріалів та технологій, у тому числі таких, що не мають аналогів у світі.

Тут переконані, наука в Україні є. Але вона потребує негайної та особливої уваги від держави. 80 відсотків виготовленого в Харківському НТК експортується за кордон. Харківські науковці не поросять грошей. Вони пропонують готові розробки, які, як повітря, необхідні сьогодні Україні, і сподіваються на державні замовлення. За радянських часів вчені працювали на військово-промисловий комплекс. Тепер тут найперше говорять про здоров’я нації та безпеку держави. Генеральний директор підприємства з гордістю розповідає про досягнення і не може збагнути, чому українські урядовці вже третє десятиліття вперто їх не помічають.

– Украина сейчас должна нацелиться на программу импортозамещения. В первую очередь в области фармацевтики. Если мы не будем разрабатывать свои собственные лекарственные стредства, если мы не будем внедрять свои собственные разработки, и хотя бы 50% основных лекарственных средств не будут делаться в Украине и на украинском сырье, мы рискуем потерять и независимость и потерять здоровье нации, – переконаний  генеральний директор НТК «Інститут монокристалів» НАН України Валентин Чебанов.

Сьогодні 80% фармацевтичного ринку України складає імпорт. Українські вчені вважають це злочином проти нації. Харківський завод хімічних реактивів єдиний в Україні, який випускає фармакологічні субстанції. Українські томографи та мамографи успішно працюють в іноземних клініках. У Харкові розробили імуноферментні тест-системи для діагностики актуальних хвороб на основі досягнень сучасної біотехнології. Ось це унікальний медичний препарат у вигляді спрею. Знеболює, знезаражує, простий у використанні, на 24 години може відтермінувати операцію. І він також чомусь не вартий уваги Міністерства охорони здоров’я України.

А ще саме у Харкові виготовляють люмінофорні фарби. Фарби, що світяться. Спектр використання від діагностики раку та безпліддя у чоловіків, перевірки авіаційних деталей на наявність мікротріщин до виготовлення грошей та спеціального одягу. 99 відсотків матеріалів закуповують США. Держава Україні не цікавиться і цим.

– Второе, куда Украина сегодня должна вкладывать деньги, и это показали последние события, это конечно безопасность с точки зрения военно-промышленного комплекса, – каже Валентин Чебанов.

І знову конкретні приклади. Тут володіють унікальною технологією виготовлення пластикових матеріалів, без втрати світла. У Харкові створюють кристали для Інтроскопів – обладнання, яке у цілях безпеки використовують всі аеропорти світу. Ніхто у світі більше цього не робить.
А ось це унікальний пристрій «Поліскан 2», призначений для оперативної інспекції вмісту транспорту, що проходить через пункти митного контролю. Українські науковці запевняють, ця система повністю ліквідує поняття контрабанди. Кілька років тому один пункт пропуску на україно-російському кордоні обладнали таким пристроєм. Побачили результат і відмовились від використання.

– Если бы вот в это хоть немножко вложить сегодня, если мы бы получили государственный заказ на наши разработки, мы могли бы поставлять и для наших самолетов и для наших систем радиоперехвата. Свои собственные украинские запчасти, свои собственные украинские разработки.

Ще одна гордість харківських науковців – штучні сапфіри. Ось цей найбільший у світі. І знову переконливі приклади важливості роботи. Вся мікроелектроніка побудована на таких штучних монокристалах. Це сировина для світлодіодів. Ще півтора року тому підприємство мало повний цикл їх виготовлення. Тодішня влада проект закрила. Про відновлення мовчать. А ще штучні сапфіри не відторгає людський організм. Нічого кращого для інплантантів немає. І знову у центрі уваги безпека держави. Ось це прозора броня, найміцніше куленепробивне скло, також виготовлене із штучних сапфірів. Хтось сумнівається у тому, що сьогодні воно вкрай необхідне українській армії?!

А ще тут розробили і виготовляли сканери для системи контролю за переміщенням ядерної зброї. За президента Януковича цю програму закрили. Зараз про її відновлення лише говорять. Науково-технологічний комплекс «Інститут монокристалів» володіє унікальним науковим устаткування. А ще це високопрофесійний колектив. Керівний підприємства переконаний, якщо наша держава втратить сьогодні це, про науку в Україні можна буде забути. Ми назавжди перетворимось на сировинний придаток до якого-небудь сусіда.

– Уедут, в первую очередь, люди, которые могут что-то делать. И потеря этих людей она будет катастрофической. Потому, что в 90-е годы уехали не все. Часть людей осталась. Часть людей потом вернулась в Украину. Но если мы сейчас потеряем оставшихся, а самое главное потеряем молодежь, то восполнить это уже будет невозможно.

Сьогодні харківським науковцям працювати не просто. Атмосфера майже прифронтового міста. Інвестори зупинились через непевність ситуації. Багато уваги потребує безпека підприємства. Але як би там не було тут для себе вирішили. Харків – місто українське. Україна – незалежна держава. Українська наука – має майбутнє.

– Вот это предприятие, действительно есть очень большим патриотом Украины. Мы очень хотим, что бы наша продукция была востребована не только в США, Франции, Японии.. но и на територии Украины. И только поетому мы еще работаем сдесь, а не уехали. Поверте мне все ведущие специалисты получали предложения остаться за границей. Я шесть раз выезжал за рубеж на длительные стажеровки и возвращался обратно. Исключительно потому, что я надеюсь, в этой стране есть будущее научное.