додому Новини Увійшли в обіг оновлені банкноти номіналом 50 гривень, а також монети номіналом...

Увійшли в обіг оновлені банкноти номіналом 50 гривень, а також монети номіналом 5 гривень

2078

Увійшли в обіг оновлені банкноти номіналом 50 гривень, а також монети номіналом 5 гривень, які поступово замінять відповідні паперові банкноти. Це – частина комплексного рішення з оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, кажуть у нацбанку.

Він містить надійніші та захищеніші від підробок банкноти, а ще – забезпечує зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави. Загалом Національний банк працював над осучасненням гривні та наводив лад у готівкових розрахунках із 2014 року. Завершення процесу оптимізації банкнотно-монетного ряду гривні заплановане на 2020 рік із уведенням у обіг оновленої банкноти номіналом 200 гривень, а також монети номіналом 10 гривень.

Завдяки комплексним змінам номінальний ряд гривні зрештою скоротиться та сягне оптимального розміру – 12 номіналів. Людям не потрібно обмінювати банкноти номіналами 5 та 50 гривень попереднього зразка на оновлені обігові монети та банкноти. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми банкнотами відповідних номіналів.

Оновлена банкнота номіналом 50 гривень за дизайном наслідує нові сучасні банкноти різних номіналів, що вже перебувають у обігу. На банкноті номіналом 50 гривень нового зразка збережено основні зображення банкноти зразка 2004 року. Зокрема, на лицьовому боці розміщено портрет Михайла Грушевського, а на зворотному боці – зображення будівлі Української Центральної Ради.

Нова обігова монета номіналом 5 гривень – невелика за розміром, легка. Вона виготовлена із цинкового сплаву. Завдяки більшому діаметру та відкарбованому на монеті багатограннику громадянам буде легко відрізнити її від обігових монет інших номіналів, стверджують у Нацбанку.