додому Новини Незважаючи на неспокій у країні, осінній Український Тиждень Моди таки відбувся

Незважаючи на неспокій у країні, осінній Український Тиждень Моди таки відбувся

810

vlcsnap-2014-11-05-11h07m33s128Україна сьогодні в моді. У цьому переконані організатори 35-го осіннього Українського Тижня Моди, який, незважаючи на неспокій у країні, таки відбувся і мав свої особливості. Якщо вам здається, що українську моду можна лише  критикувати, це означає, що ви жодного разу не відвідували Українських Тижнів Моди. Наш журналіст Наталя Денис там побувала, і переконана, що українське  носити не лише приємно, а й дуже модно. Україна сьогодні в тренді – це довели покази відомих дизайнерів та будинків моди.

Двічі на рік навесні та восени у Київському музейному комплексі «Арсенал» проходять українські тижні моди. Цьогорічний осінній – тридцять п’ятий – через ситуацію в країні міг би і не відбутися.

– Але дизайнери люди емоційні, які дуже гостро відчувають ситуацію, дуже мобілізувалися, активізувалися і маємо на тридцять п’ятому українському тижні моди навіть більшу кількість дизайнерів, ніж завжди. Ми цього не прагнули, але так вийшло і я цьому дуже рада. Друга особливість полягає у тому, що не всі дизайнери беруть участь у традиційному форматі – показі на подіумі. Багато роблять шоуруми, дизайнерські інсталяції, презентації і тому у нас дуже насичена програма, – розповіла засновник і голова оргкомітету UFW Ірина Данилевська.

Один із яскравих прикладів нетрадиційного формату – презентація капсульної колекції художниці і дизайнерки Зінаїди Ліхачової. Окрилена малярською творчістю Тараса Шевченка дизайнера презентувала інсталяцію із восьми шовкових суконь з витканими на них принтами-копіями картин Кобзаря. Вбрання помістили у спеціальні об’ємні конструкції, обтягнуті білою прозорою тканиною. Поруч – відеосупровід процесу роботи над колекцією -таке собі українське фентезі на межі моди і мистецтва.


Жвавий інтерес гостей українського тижня моди викликав спільний благодійний проект дизайнера Федора Возіанова та телеканалу «1+1». Під впливом буремних подій дизайнер переосмислив традиційну символіку України та спробував наповнити її новим змістом. Возіанов побачив український прапор у чорно – білому варіанті, де жовтий і блакитний кольори перетворилися на текст. Так дизайнер уявив картинку, яка виникає в мозку українця, який думає про рідний прапор.

– Зараз уже всі ходять у жовто –блакитних кольорах і кожен може додумати собі ті барви, які він хоче. Красиво написала моя колега Юлія Бориско, яка презентувала цей проект на подіумі українського тижня моди, вона сказала, що треба дивитися на це закоханими в Україну очима, – говорить телеведуча Соломія Вітвіцька.

У підтримку благодійної складової проекту випустили колекцію речей з авторським принтом Федора Возіанова. Всі гроші від її продажу передали постраждалим в зоні АТО українським військовим.

vlcsnap-2014-11-05-11h08m38s62

 

 

 

 

 

 

 

А от відомий український дизайнер Андре Тан, який нещодавно відкрив свій магазин демократичної лінії у Тернополі, весну і літо 2015 року побачив світлими, свіжими, квітучими, а основне – мирними! Мода і політика на думку дизайнера крокують що називається пліч –о-пліч.

– Длина юбки девушки зависит от того, насколько критична ситуация в стране. Миди и макси говорит о том, что все очень плохо, когда мини – это говорит о том, что экономика в висшем положении.

На модному показі дизайнера моделі дефілювали серед неймовірних живих квіткових композицій, ніби прогулювалися паризьким квітковим ринком. Яскравий вибух фарб з переходом у пастельну палітру,сміливо – новаторське використання 3д тканин, культ жіночності – укотре Андре Тан залишився вірним собі – успішно ігнорував загальновизнані конструкції на користь крою, що лестить конкретно узятій жінці. Тому й спонукає українок носити країну не лише у серці, а й на собі.

vlcsnap-2014-11-05-11h09m34s99

 

 

 

 

 

 

 

– Хватит уже покупать китайские подделки. Я иногда шучу, что в этом сейчас даже не хоронят. Давайте покупать украинских дизайнеров по демократическим ценам, – каже дизайнер Андре Тан. – Я скажу чесно, так как украинская мода актуальна сегодня, она не была актуальна никогда. Если раньше, корда мы вели переговори с европейскими брендами и маркетами, они на нас смотрели как на туземцев. Сейчас все изменилось, Украина в моде и слава Богу.