додому духовність Невеличким скитом, монастирем та оборонною спорудою служила людям Церква Преображення Господнього на...

Невеличким скитом, монастирем та оборонною спорудою служила людям Церква Преображення Господнього на Збаражчині

877

vlcsnap-2015-05-07-11h34m57s96Невеличким скитом, монастирем та оборонною спорудою служила людям Церква Преображення Господнього протягом кількох століть. Саме тут, на Збаражчині, збереглися цікаві старовинні ікони, пам’ятні хрести та нетрадиційний сонячний годинник. Археологи припускають наявність підземних приміщень. Про Преображенську церкву в Залужжі дивіться в сюжеті з серії репортажів про маловідомі туристичні об’єкти Збаражчини.

Згідно з переказами ще в ХІІІ столітті монах, якому з Божою допомогою вдалося втекти від навали Батия у ці землі Київської Русі, заснував на горі серед лісів скит. З нього постав православний монастир на честь єгипетського подвижника-пустельника IV століття Святого Онуфрія. Нині про це нагадує лише пам’ятник – чернець, який несе до хреста на руках храм, і скульптура Святого. Онуфрій – покровитель Збаразької землі, отець Михайло радить в усіх добрих справах і починаннях звертатися до Нього і матимете поміч.

vlcsnap-2015-05-07-11h34m48s5

– На честь Онуфрія Великого зберігся не лише кіот і ця найстаровинніша ікона в храмі, а й відпуст 25 червня – найбільша проща. До часів закриття до 61 року сюди приїжджали люди не тільки з Тернопільщини, а й Львівщини, Волині. Також цей пам’ятник перед церквою уособлює монаха, який долаючи цей хресний хід з Києва поставив тут хрест і маленький скит, – розказує настоятель храму Преображення Господнього в Залужжі отець Михайло Найко.

В церкві з старовинним минулим є ще чимало планів на майбутнє, каже отець Михайло.

– В планах в нас є встановлення дерев’яної церкви із Горинки, яка була перенесена кілька років тому. Поки ще немає такої фінансової можливості, тому сподіваємося на Божу поміч і на поміч небайдужих людей. А в найближчих планах – засадження сто ялинок в честь Небесної сотні і побудова невеличної каплички, – каже отець Михайло.

Церква Преображення Господнього в Залужжі привертає увагу не лише своєю історією, духовною енергетикою, архітектурою, а й не звичним сонячним годинником на стіні, який відраховує час у зворотному напрямку.