додому Новини Замість 8 Березня обранці пропонують відзначати День української жінки

Замість 8 Березня обранці пропонують відзначати День української жінки

1192

Народні обранці вирішили провести «декомунізацію» святкових дат та урешті скасувати 8 Березня. На противагу йому відзначати «День української жінки».

Це свято, за новим проектом пропонують відзначати у день народження Лесі Українки — 25 лютого, повідомляє «Закон і Бізнес». Крім того з переліку святкових днів пропонують викреслити два вихідні у травні — День праці та День Перемоги. Перший, як стверджують автори, «використовувався для пропаганди в Совєцькому Союзі та Третьому Рейху». Щоправда, це свято дотепер відзначають як у більшості країн Європи (як-от Іспанія, Франція, Бельгія, Греція), так і у світі (Індія, Китай, Туреччина чи ПАР). День перемоги нардепи пов’язують із ідеологією «обґрунтування агресії під гаслами «боротьби з нацизмом і фашизмом».

А тому вважають, що разом з Європою слід відзначати 8 травня — як траурну дату «пам’яті десятки мільйонів загиблих». Відповідно, це не повинно бути вихідним днем. Аби зберегти загальну кількість святкових днів до переліку, пропонується додати 9 березня — Шевченків день та День матері, який разом з Європою відзначати у другу неділю травня. Відповідно, якщо це рішення ухвалять то вихідним буде кожен понеділок після Дня матері. Утім, як відомо, на час війни свята скасовані. Тож із урочистими заходами для «вкорінення історичної пам’яті в українському культурному просторі», що автори зазначають як одну із цілей проекту, також доведеться зачекати.