додому Новини Близько 30 тисяч вареників зі шкварками повезли із Тернополя українським бійцям на...

Близько 30 тисяч вареників зі шкварками повезли із Тернополя українським бійцям на Схід

928

Близько 30 тисяч вареників зі шкварками повезли волонтери із Тернополя українським бійцям на Схід. Акцію ініціювали тернополянки, які вже не перший місяць гуртують однодумців та готують їжу для своїх захисників. Кажуть, мають свою технологію, аби вареники до бійців потрапляли свіжими і, водночас, уже готовими.

Тернопільські жінки і дівчата готують страви для українських бійців вже не вперше. Тушкують квасолю та капусту із м’ясом. Готують корейську моркву. Напередодні накрутили й передали двісті літрів голубців. Близько місяця господині практикують передавати на передову вже готові вареники зі шкварками. Цього разу вони дякують керівнийтву ТНЕУ за дозвіл зібратися в університетському кафе “Галичанка”, бо місце із великою кухнею шукали давно. Також дякують людям за продукти. Не буває тут і зайвих рук.

– Подзвонили діти і сказали мамо, йдіть ліпіть, тому що в інтернеті прочитали, що є заклик. І всьо, сусідів зібрала, привела і ліпимо. – І так всі жіночки, одна одній передали, передали, і так прийшли, – кажуть пані Ірина та пані Тамара.

Робили вареники конвеєрним способом. Хтось місив тісто, хтось готував начинки, хтось ліпив. Далі вареники відразу ж варили й готували до транспортування. Аби не зіпсувалися в дорозі до бійців, жінки відпрацювали надійну технологію.

– Вже варені вареники ми чучуть під водою їх охолодили, дали шкварків і цього, жиру і ми кожен вареник отак робим, щоб вони купки не зчіпалися. Кожне відро і потім далі досипаєм, досипаєм до цілого відра. Закриваєм, вони добре остигли і ми тоді розвозимо по морозільних камерах. Розвезли по морозільних камерах і потім хлопці приїжджають, хто їде і зразу забирають хлопцям, – пояснює волонтер Галя.

– Всьо готове, варене і заморожене. Воно всьо перемащене зверху, ми так робимо, щоб слой смальцю, щоб не доходило повітря до самих вареників. В смальці воно може стояти і, ми так думаєм, що до тижня – но воно з’їдається до трьох днів, до чотирьох, – розповіла волонтер Віра.

Господиням за цей вечір для українських бійців вдалося приготувати більше 25 тисяч вареників.

– Картопля з сиром, чиста картопля, картопля з капустою була, з капустою – ну такі. Надіємося, що хлопцям сподобаються, тому що робимо всі від чистого серця, з душою, знаєте, щоб дійсно хлопці їли і їм було в задоволення. – Заклик був такий – брати фартушки і хороший настрій. З хорошим настроєм, з щирими побажаннями, щоб наші хлопці були здорові і верталися всі з фронту живими.

Ліпили вареники того ж вечора й працівники держслужби з надзвичайних ситуації, їх результат – біля 4 тисяч штук. На передову цього разу із Тернополя волонтери Логістичного центру повезли українським героям близько 30 тисяч вареників.