додому Новини Що таке “патронат над дитиною” та як стати патронатною родиною

Що таке “патронат над дитиною” та як стати патронатною родиною

2518

“Патронат над дитиною” – нова соціальна послуга, яку запроваджують на Тернопільщині. Відтепер сім’ї, які мають можливість, можуть взяти дитину в сім’ю всього на кілька місяців. Послуга патронатства оплачується державою, а період, протягом якого патронатний вихователь здійснює свою діяльність, зараховується до трудового стажу. 

В Україні запроваджують нову форму сімейного виховання. У файному місті відтепер можна на три або ж шість місяців взяти на виховання у патронатну родину дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинилися у складних життєвих умовах, та таких, яких тимчасово забрали з сім’ї.

– Мета цієї реформи – не лише закрити ці заклади інституційного догляду, а повернути дитину у біологічну родину, або в іншу сімейну форму виховання. Патронат – це є одна з альтернативних форм, яка допоможе повернути дитину в сімейну форму виховання. Це комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, реабілітацію, проживання дитини в сім’ї патронатного вихователя в період, коли дитина, або родина потрапила в складну життєву обставину, – каже заступник директора центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, координатор програми підготовки кандидатів у патронатні вихователі Тетяна Четвертак.

Перед патронадством сім’я проходить навчання, а згодом, коли пара буде готова взяти дитину на певний період – укладають договір. Послуги патронату над дитиною оплачуються.

– Буде заключатися відповідна угода про оплату. Тобто це є послуга платна і на утримання дітей під час їхнього перебування в патронатній сім’ї виділяються кошти у розмірі двох прожиткових мінімумів на місяць на кожну дитину. Оплата праці патронатних вихователів здійснюється окремо і становить в період перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя п’ять прожиткових мінімумів, для працездатних осіб — це якщо брати станом на перше січня 2019 року в сумі це становить 9 605 гривень. Станом на 1.07.19 року ця сума буде 10 035 гривень, – каже директор Тернопільського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетсня Горбоніс.

Період, протягом якого патронатний вихователь здійснює свою діяльність, зараховується до трудового стажу. Подібну практику вже давно запроваджують в Європі, а в Україні соціальна послуга “Сімейного патронату” запроваджена у 20-ти регіонах.

Тернополянам, які бажають стати патронатними вихователями на період, впродовж якого рідна сім`я подолає складні життєві обставини і діти зможуть повернутися в рідну сім’ю, необхідно звертатися до Тернопільського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Тернопіль, вул. Медова, 3 та за телефоном 23-55-92.