додому Новини “Тарас. Повернення”. Тернополяни переглянули фільм про заслання Шевченка

“Тарас. Повернення”. Тернополяни переглянули фільм про заслання Шевченка

2209

Понад 5 років роботи, 38 локацій та близько 180 акторів. Тернополянам показали художню стрічку про українського Кобзаря під назвою “Тарас. Повернення”.

Понад п’ять років роботи, аби по-іншому відкрити легендарну українську постать – Тараса Григоровича Шевченка. Художній фільм під назвою “Тарас. Повернення” презентували тернополянам творча кінокоманда.

Стрічка розповідає про останні три місяці заслання Кобзаря у Казахстані. Зйомки картини проходили на понад 38 локаціях та близько 180 акторів задіяли на знімальному майданчику.

– Такі локації як Шакпак-ата, як сама Новопетрівська фортеця, як ще декілька білих скель – все ми знімали на справжніх локаціях Мангистау. А потім ще була одна експедиція під Алмата, і там ми знімали додаткові сцени в Казахстані, які ми, на жаль, не змогли відзняти при першому візиті на Мангистау, – розповідає продюсер фільму “Тарас. Повернення” Володимир Філліпов.

Фільм поставили за сценарієм Олександра Денисенка. Його творча робота здобула перемогу у Міжнародному конкурсі кіносценаріїв, присвяченому 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

– Я не думав у 2011 році, що буду знімати фільм про те, що ми визволяємо українську душу з російського полону. В картині багато фантастичної природи. І, безперечно, це розрив шаблону. Тому що я вкладав в постать Тараса Григоровича ідею визволення з полону не тільки полону фізичного, а й полону духовного, в якому він перебував. І це складний дуже процес, його грають  всі учасники дії. В тому числі і російські офіцери, і ті, які ненавидять і хочуть його вбити, там є така інтрига, – говорить режисер і сценарист фільму “Тарас. Повернення” Олександр Денисенко.

Окрім цього тернополянам символічно презентували марки та конверти із зображенням Тараса Шевченка.