додому суспільство Легенда про святу Аполлонію- покровительку стоматологів

Легенда про святу Аполлонію- покровительку стоматологів

3623

apollonia_vorholСвята Аполонія – донька відомого александрійського службовця, яка повірила в Христа. На думку противників християнства, приклад Аполонії був негативним для решти громадян, які повинні були дотримуватися віри в багатьох богів і визнавати святість імператора як намісника Бога на землі. За віру в Христа Аполонію жорстоко катували, вирвали всі зуби, погрожували спалити, вимагали зректися віри. Проте вона не злякалася страшної смерті, попросила розв’язати пута і сама кинулася в вогонь. Це сталося 9 лютого 249 року н.е.

Християнський подвиг і страждання Аполонії надзвичайно вразили її сучасників і нащадків. В 300 році н.е., тоді, коли до поділу християнської церкви на католицьку і православну було ще цілих вісім століть, вона була канонізована як свята мучениця. Народилася легенда, суть якої полягає в тому, що варто помолитися, назвати ім’я Аполонії – і зубний біль стихне. У XVIII столітті з легкої руки засновника сучасної стоматології як науки П’єра Фошара Аполонія стала покровителькою не тільки страждаючих, але і стоматологів, покликаних попереджувати і усувати біль.

Культ Аполонії швидко поширився в Європі, її зображення знаходилися у багатьох  культових спорудах, музеях та картинних галереях у вигляді молодої привабливої дівчини із стоматологічними щипцями в руках. Постать Аполонії описана у світовій літературі, до її образу зверталися у своїх творах Якобс де Ворагіне, Св. Августин, Оскар Кольберг, Генрик Сєнкєвич та ін. Вона зображена на гравюрах, полотнах таких митців, як Карло Дольчі, Гаспар Краєр,  П’єро делля Франческа, Бернардіно Луїні, Жан Фуке, Гвідо Рені, Франческо де Сурбаран, батько світового поп-арту Енді Воргол та ін.

Ім’я Св. Аполонії, яке стало високим символом, незалежним від часу,  і сьогодні об’єднує практикуючих стоматологів, незалежно від їх віросповідань, у професійне братство.

У наш час докорінно змінилися як стоматологія, так і місце та роль стоматолога. Сучасні технології та інструментарій до­­зволяють швидко надати пацієнтові якісну та безболісну стоматологічну допомогу. Сьогодні у стоматології переважа­ють про­філактичні заходи і терапевтичний профіль допомоги, розвинулися нові на­прямки – геродонтологія, імплан­тологія тощо. У роботі лікаря-стоматолога ши­рокого застосу­вання набули комп’ютерні технології у діагностиці та лікуванні. Проте, незважаючи на небачене зростання рівня сучасних техно­ло­гій у сто­матології, незмінним залишився людський фактор – лікар-зцілювач, від якого зале­жить здоров’я пацієнта. Адже при всій фаховій обізнаності стоматолога, наявності у нього практичних навичок та засобів для досягнення якнай­кра­щого результату в роботі, важливу роль відіграють мо­раль­но-етичні засади, зокрема вміння безкорис­ливо і об’єк­тивно оці­нити рівень надання необхідної спеціальної допомо­ги, адек­ватної не лише до потреб, а й до можливостей пацієн­та, відповідно до покликання та Клятви лікаря.