додому Головні З 1 січня в аптеки можна повертати неякісні ліки й отримати витрачені...

З 1 січня в аптеки можна повертати неякісні ліки й отримати витрачені на них гроші

1945

Із цього року в аптеки можна повертати неякісні ліки й отримати витрачені на них гроші. Однак невідповідність ліків доведеться підтвердити лабораторно. Такий аналіз будуть безкоштовно робити фахівці Держлікслужби. Куплені помилково ліки назад приймати не будуть. Натомість аптеки зобов’язані забрати назад неякісні ліки. Тож перше правило покупця – зберігати чек, без котрого повернення грошей буде неможливим.

Регіна Антонівна у аптеці постійний відвідувач. От і сьогодні, аби купити необхідні ліки, довелось добрих півгодини постояти біля прилавка.

Через проблеми зі здоров’ям пані Регіна без ліків обійтися не може. Приймає їх щодня. Щоправда, у їх якості жінка не впевнена. Каже – допомагають не завжди.

Якщо ліки не допомагають, пані Регіна має право повернути їх назад у аптеку і отримати свої гроші назад. Однак невідповідність ліків доведеться підтвердити лабораторно. Такий аналіз безкоштовно зроблять фахівці Держлікслужби.

– Ліки належної якості поверненню не підлягають. Поверненню підлягають тільки ліки неналежної якості. В нас нічого не змінилося. Факт встановлення ліків неналежної якості встановлює териоріальна лабораторія на територіальній службі по лікарських засобах, – розповідає керівник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Тернопільській області Тарас Пронів.

Якщо у вас виникають сумніви щодо якості ліків, перше, що потрібно зробити – звернутися до територіального відділення Держлікслужби. Там вам допоможуть оформити заяву і віддати залишки препарату на аналіз. Якщо це таблетки, то один блістер, якщо ж ампули, то їх має бути 5.

– В першу чергу ми дивимося на упакування, якщо воно нормальне, дивимся дальше – маркування. І третє: чи зареєстрований лікарський засіб, чи не зареєстрований в реєстрі. Якщо це все відповідає, ми йдем дальше. Ми починаємо визначати методами лабораторного аналізу якість, домішки, твердість і так далі всі методи, які дозволяє наш сертифікат, – пояснює Тарас Пронів.

Якщо факт, що ліки неякісні, буде лабораторно доведений, то лише в такому випадку гроші покупцю повернуть. Окрім того, в обласній Держлікслужбі оформлять відповідне заключення і відправлять його у Київ. Вже там мають визначити, чи неякісною була лише ця упаковка, чи уся партія ліків, каже Тарас Пронів.

У 2018 році до обласної Держлікслужби звернулися 6 людей. Факт неякісних ліків підтвердився лише у двох випадках. Насправді ж таких на Тернопільщині набагато більше, але люди не можуть цього довести, бо забувать брати чеки у аптеках.