додому Новини Живу олію з різного насіння виготовляє тернополянка Анелія Сенчишена

Живу олію з різного насіння виготовляє тернополянка Анелія Сенчишена

202

Ще 5 років тому тернополянка Анелія Сенчишена – банкір за фахом, навіть не здогадувалась, що звичайна харчова звичка її сім’ї переросте у щоденну працю. Разом з чоловіком та дітьми вони намагаються харчуватися збалансовано та здорово. Завдяки цьому Анелія познайомилась з “живою” олією та з часом вирішила сама її виготовляти.

— Ми абсолютно не були знайомі ні з технологією. Ми просто раніше замовляли в іншому місці, ми знали, що є такий продукт. До виготовлення олії я крім лляної олії холодного віджиму абсолютно ніяких олій не пробувала, я не знала, які вони є. Просто цим не цікавилася. І ми придбали прес, – каже тернополянка АНЕЛІЯ СЕНЧИШЕНА

Спочатку Анелія планувала готувати олію лише для своїє сім’ї. Проте ідею швидко підхопили друзі та знайомі, і вона перетворилась у маленьке домашнє виробництво. За рік Сенчишені навчились виготовляти 12 видів олій холодного віджиму. Серед них і олія з льону, чорного та білого кунжуту, розторопші, чорного книму, кокосу, соняшника та навіть волоських горіхів.

— Технологія така: в тебе є прес, в нас він невеличкий, такий схожий на м’ясорубку, ти береш просто насіння з мішка, засипаєш його в прес і на виході ти маєш дві речовини. Олія холодного віджиму, ми насправді міряли температуру і коли навіть з ложки випити, вона дійсно холодна. В нас навіть до 40 градусів не знаю чи є культури, які доходять, – каже тернополянка АНЕЛІЯ СЕНЧИШЕНА

Після переробки крім олії залишається клітковина. ЇЇ також віддають клієнтам, адже це чудовий антиоксидант. Сама олія холодного віджиму зберігає в собі всі корисні речовини насіння, з якого її виготовили. Але для того, щоб вона не втрачала смак та користь, її потрібно правильно зберігати.

— Олії, які містять омега 3, 6, 9 – вони бояться світла. Наприклад, якщо там кунжутна олія чи інші олії можуть ще бути десь в тумбочці в темному сухому місці, то такі олії, як лляна, конопляна, гірчична, вони мають бути суто в холодильнику. / Тоді ми гарантуємо, що всі корисні речовини, які були на виході в олії, вони збережуть і принесуть максимальну користь для людини, – каже тернополянка АНЕЛІЯ СЕНЧИШЕНА