додому Новини Е-країна: як у Естонії працює система електронних послуг

Е-країна: як у Естонії працює система електронних послуг

2518

Естонія – найбільш цифрова країна в світі. Незважаючи на те, що кількість населення тут сягає трохи більше мільйона, естонці мають чимало досягнень і дуже пишаються ними. Вони досягли успіху у всьому, що пов’язане із інтернетом і оцифруванням, перенесли у мережу чимало послуг. Більше дізнатись про е-врядування в Естонії ми приїхали до Тарту – другого за величиною міста країни. 

Саме тут чи не вперше в Естонії назавжди відмовились від паперових документів. Ось цій будівлі – ратуші – кілька сотень років, та їх немає і тут. Немає паперів ні в офісі мера, ні в інших урядових установах.

Ратуша у Тарту

Нас зустрічає Лаурі Сокк – керівник проекту “Смарт сіті Тарту”. З його слів, до електронної системи входить понад 500 організацій і інституцій. Використовуючи її, естонці вже врятували безліч дерев.

85-річний дідусь Лаурі має айпед та два комп’ютери, щодня грає на біржі. Він – один із яскравих прикладів того, що суспільство Естонії цілком і разом прямує до майбутнього. Навіть ті, хто дуже сумували за радянськими часами, переходять на сторону дігіталізації.

Лаурі Сокк

Дідусь, Лаурі, та, зрештою, кожен мешканець країни має електронну ID-картку. Це основний документ, за допомогою якого можна ідентифікувати особистість. Та це не лише внутрішній паспорт для громадян. З її допомогою можна робити майже все: підписувати документи, брати кредити, голосувати, отримувати знижки та послуги. Також – залогінитись у будь-яку базу даних і побачити інформацію про себе, своє здоров’я.

Картка суттєво спрощує життя – не потрібно нікуди ходити. Із 2003 року в Естонії між собою зрівняні фізичний і електронний підписи. Естонці вже погано розуміють як це, коли заради підпису ти маєш спеціально йти до якоїсь установи. До прикладу, Лаурі нещодавно взяв у банку великий кредит. Йому дали цю позику навіть не бачачи його особисто.

ПРИКЛАД: ЯК МОЖНА СТВОРЮВАТИ І ПІДПИСУВАТИ ДОГОВІР ОНЛАЙН

ЩО МОЖНА РОБИТИ ЗА ДОПОМОГОЮ ID-КАРТИ

Е-ГОЛОСУВАННЯ

Такий тип голосування лише набуває популяності. Та вже зараз, зі слів Лаурі, його використовує майже третина мешканців Естонії.

Голосування триває приблизно місяць. Впродовж цього часу, аж до його закриття, можна сотні разів змінювати свій вибір. Ніхто не може вкрасти голос. Навіть якщо людину змусять силою проголосувати за когось, вона потім може з легкістю змінити свій вибір.

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Всі аналізи, рентгени, маніпуляції лікаря зберігаються у певному сховищі. Доступ до цієї бази є у вас, а також тих людей, яким ви надали доступ. Це може бути лікар або родичі. Також це сховище медичних рецептів, фізичний рецепт більше непотрібний у аптеках.

ПІДПРИЄМНИЦТВО

Щоб створити компанію, потрібно всього кілька годин. Це можливо і без стартового капіталу – при реєстації можна обумовити, що ви вкладете гроші в свою компанію пізніше.

Понад 90% компаній засновані саме в електронний спосіб. Податкову звітність за  допомогою картки можна подати за кілька хвилин.

ОСВІТА

Батьки можуть слідкувати за домашнім завданням своїх дітей, їх успішністю. До слова, дуже багато  книг у естонських дітей – у електронному форматі.

ЩО НЕМОЖЛИВО ЗРОБИТИ?

За допомогою системи неможливо зробити три речі: купити нерухомість (треба бути присутнім на угоді), одружитись (щоб не було фіктивних шлюбів), зареєструвати дитину.

Чи можна вкрасти дані, розміщені на карті? Ні, тому що треба пройти дворівневу аутентифікацію – система має кілька рівнів безпеки. Для блокування загроз є спеціальний механізм, якщо хтось атакує одну з баз даних, інші автоматично закриваються. Розміщені ж вони у хмарних сховищах.

В 2007 році Росія завдала величезного кіберудару – найбільшого за всі часи. Та за рахунок того, що єдиного сховища даних не було, серйозної шкоди системі завдати не вдалось. Зараз Естонія продожує розвивати напрямок кібербепеки та оборони і робить її ще безпечнішою.

Як Естонія стала цифровим суспільством? Рецепт дуже простий і має всього 3 інгредієнти:

– довіра до системи (ніщо не може бути успішно впроваджено, якщо немає довіри людей до влади),

– ухвалення законів і приймання гнучких рішень (інновації потрібно впроваджувати, поки вони не застаріли),

– знання і технології, які дають можливість функціонувати цифровій країні.

Лаурі каже, е-Естонія йому подобається, адже це дуже зручно. Лиш побоюється, що інші країни наздоженуть Естонію у плані діджиталу, вона втратить свою унікальність і більше не буде такою футуристичною.

МАР’ЯНА СУДОВА

Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).