додому надзвичайне Дітей, які з ознаками гострого харчового отруєння потрапляють у лікарню Тернополя, побільшало

Дітей, які з ознаками гострого харчового отруєння потрапляють у лікарню Тернополя, побільшало

983

vlcsnap-2015-01-20-17h02m09s32Кількість дітей, які з ознаками гострого харчового отруєння потрапляють у дитячу лікарню Тернополя, побільшало. Сьогодні таких одинадцять. Усі вони – дошкільнята з двох дитячих садків міста. Кишкової палички медики у цих пацієнтів поки не знайшли як і джерела виникнення проблеми. Тим часом розслідувати справу вже взялась міська прокуратура.

Перші маленькі пацієнти з ознаками гострого харчового отруєння у дитячу міську лікарню Тернополя почали поступати у суботу, 17 січня, розповідають у медзакладі, а далі – щодня. Станом на ранок вівторка таких 11. Усі вони – вихованці двох дитячих садків міста: троє дітей з 16-го та ще восьмеро з 38-го. За останню добу госпіталізували ще четверо дошкільнят.

– Дитина, яка поступила до нас з 16 садочку – це дівчинка 4,5 років. Вчора батьки відпочивали в одному закладі і в дитини піднялась температура до 40, були судоми, дитину швидкою доставили до нас в лікарню, але так, як вона відвідує 38 садочок і була двічі блювота, вона також ввійшла в той список, що ніби є підозра на кишкову патологію, хоча я глибоко сумніваюся, – розповів головний лікар Тернопільської міської дитячої лікарні Роман Книш.

Визначити джерело виникнення проблеми непросто, кажуть медики, бо серед пацієнтів – діти різного віку, з різних груп, і різних дитсадків, проте деякі з них контактують і поза навчальними закладами.

– В нас є двоє дітей, які поступили з ясельної групи, проживають в Острові і ходять в 38 садочок. В групі 30 дітей, захворіло тільки 2 з Острова. З 16 садочка захворіло з середньої групи 2 дітей, вони живуть за одною адресою. Це говорить про те, що думати про одне джерело виникнення даної проблеми дуже важко, – каже Роман Книш.

Постраждалих дітей може бути і більше, ніж тих, які звернулись у медзаклад, кажуть лікарі. Стан дітей, які нині перебувають в інфекційному відділенні, медики кваліфікують як “середньої важкості”. Деяких з них досі прокапують, проте діти потрохи одужують. На черзі – ще одне обстеження бактеріологічних посівів, щоб переконатись, що кишкової інфекції у них немає.

– На сьогодні бакпосіви нам дають від’ємний результат, тобто кишкова паличка чи патогенна якась не висівається. Є думка наших фахівців, що це може бути якась вірусна інфекція чи ентеровірусна, чи ретровірусна інфекція, – говорить Роман Книш.

Тим часом справою зацікавилась прокуратура Тернополя. За даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ч.1 ст.137 (неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей) КК України, повідомляє, прес-служба прокуратури Тернопільської області. Якість їжі та води, технологію приготування страв, дотримання вимог санітарного законодавства у дитсадках, в яких навчались дошкільнята, перевіряє спеціальна комісія.