додому Новини Випускники можуть зарахувати результати міжнародних екзаменів як оцінку ДПА з іноземної мови

Випускники можуть зарахувати результати міжнародних екзаменів як оцінку ДПА з іноземної мови

2232

Міністерство освіти та науки України оприлюднило перелік міжнародних мовних іспитів, результати яких випускники можуть зарахувати як оцінку державної підсумкової атестації з іноземної мови. Зокрема, з англійської мови зараховуватимуть екзамени IELTS, TOEFL тощо. Цього року вперше отримали таку можливість і дев’ятикласники.

– Я літом їздив в Канаду. Це були мовні курси, там я закінчив, відповідно, мовну школу. І отримав сертифікат з рівнем В2, – розповідає учень Тернопільської Української гімназії ім. І. Франка Володимир Тимчишин.

Результат мовного іспиту Володимир може зарахувати як оцінку державної підсумкової атестації з іноземної мови. Таку можливість мають усі одинадцятикласники. Зокрема, з англійської мови зараховуватимуть найпопулярніші екзамени IELTS, TOEFL, а також ряд інших. Їх список оприлюднило Міністерство освіти.

– Є так званий міжнародний іспит з англійської мови, називається IELTS. Дитина, яка здає такий іспит, їй зараховується він як результат ДПА. Якщо дитина здала цей іспит, скажімо, на 6, або 6.5 балів, це означає, що дитина має повне право отримати 12 за атестацію у атестаті середньої школи. Це означає, що дитина просто молодець у вивченні іноземної мови, – розповідає вчитель англійської мови Тернопільської Української гімназії ім. І. Франка Ірина Марець.

– Випускники, які здобувають повну загальну середню освіту, тобто на базі 11 класу, які мають сертифікати В1, це школи, в яких вивчається іноземна мова на рівні стандарту і В2 і вище, які вивчають мову поглиблено, зараховується з цього предмету ДПА. У атестат про повну загальну середню освіту виставляється оцінка 12 балів, – додає заступник директора ТОКІППО з питань ЗНО та моніторингу якості освіти Юрій Шайнюк.

Сертифікат або диплом має бути отриманий у 2018 році. Або ж або до 28 травня 2019 року з англійської мови, та до 27 травня – з німецької і французької мов, тобто до днів проведення зовнішнього незалежного оцінювання з цих предметів.

А щодо ЗНО, то його здавати одинадцятикласникам усеодно доведеться. Адже його результати вимагають вищі навчальні заклади.

Цього року вперше з’явилась можливість зараховувати результати міжнародних мовних іспитів як оцінку державної підсумкової атестації випускникам 9-х класів. Школярам, які вивчали іноземну мову на рівні стандарту, можуть зарахувати міжнародний іспит рівня А2 і вище, а для класів із поглибленим вивченням – В1 і вище.

Для цього учень повинен звернутися з відповідною заявою до свого закладу освіти та надати копію сертифікату. Якщо випускник, що має сертифікат, не напише таку заяву, то оцінка виставлятиметься за результатами письмової атестації.