додому Головні Браконьєрські сітки із величезними товстолобами витягнули з-під льоду на Тернопільському ставі

Браконьєрські сітки із величезними товстолобами витягнули з-під льоду на Тернопільському ставі

887

vlcsnap-2015-01-15-17h43m11s8118 товстолобів вагою до 30-ти кілограмів виявили сьогодні громадські активісти в браконьєрських  сітках на Тернопільському ставі. П’ять рибин вдалося врятувати, вони були ще живими, активісти випустили їх у водойму, а решта 13 загинули.

Про те, що на озері білі плями, громадським активістам повідомив рибалка. Приїхавши на місце, активісти виявили і витягнули з-під льоду три сітки довжиною 100 метрів кожна. В сітках – 18 товстолобів вагою до 30 кілограмів кожен, а це разом близько 300 кілограмів. П’ять рибин вдалося врятувати, каже Андрій Об’єщик, їх випустили в озеро, решта товстолобів загинула.

– Риба, як бачимо, практично вся мертва. Кілька рибин ми випустили, а решта без очей, вона вже буде розкладатися, потрібно буде її закопати. Це от ми приїхали показати, щоб Ви на всю область показали наших героїв, які займаються таким виловом. Казав пан Надал, що потрібно запускати в озеро товстолобів, а ми йому казали, що треба охороняти. Це типова ситуація толк з того, щоб запускати, коли немає кому охороняти? Це ж комунальна власність, думайте як її охороняти, – показує начальник відділу охорони водних біоресурсів Тернопільрибоохорони Андрій Об’єщик.

Лунки, з яких витягували товстолобів, активісти огородили гілками і просять бути обережними рибалок і тернополян, щоб не провалитися під лід. Охороняти ж Тернопільське озеро потрібно всім разом, кажуть активісти.


– Хотілося б подякувати спортсменам, рибалкам, небайдужим, які дали сьогодні сигнал, що на Тернопільському озері знаходяться незаконні засоби лову. Результат Ви бачите перед собою – 13 мертвих товстолобів вагою від 15 до 30 кілограмів, 5 ще були живі – їх вдалося врятувати. Хотілося б звернутися до громадськості:боротьба з браконьєрством – це не є проблема самої рибоохорони, це є проблема загальна – вода, повітря, ліс – це є наше надбання загальноукраїнське. Всі свідомі люди, українці-патріоти повинні примножувати і відноситися до цієї риби як до свого майна, тоді кожен рибалка з вудкою зможе зловити для себе маленький трофей, – каже представник Громадської організації “Скеля” Руслан Ангел.

В рибоохороні підозрюють, хто саме виставив сітки на Тернопільському озері.

– Всі говорять, що там не має звідки, і виходити на воду тільки з того кутка Білої, де він не освічений, де можна вийти так, щоб сховатися. Але поставили ті сітки на мілині, де якраз ходить риба, тобто люди добре знають те місце, значить це вже роками таке твориться. Величина даної риби – ось ця перша – 30 кілограмів. Але це не найбільші, в нас в озері попадали товстолоби 50 і навіть 70 кілограмів. Надіємося, що вони ще є. Тому просимо і закликаємо нашу владу нормально до того поставитися, підтримати нас з цією боротьбою і разом братися, бо ми не одні в цій ситуації.